Praznicul din Vinerea Luminată, închinat Preacuratei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu a unit creștinii ortodocși din satul Roșu, comuna Chiajna, în rugăciune și credință.

Vineri, pe 6 mai, a fost mare bucurie în familia duhovnicească a credincioșilor din Roșu, Chiajna. Izvorul Tămăduirii, ziua în care Maica Domnului ni s-a arătat ca izvor de speranță și vindecare a adus creștinii locului mai aproape de Dumnezeu. În timp ce afară o ploaie rece, biciuitoare, spăla pomii, florile, ierburile și îmbrăca totul într-o haină mohorâtă, în sfântul lăcaș de cult ce poartă numele sărbătorii rugăciunile și cântările bisericești au răsunau armonios până la nimiezi. Clericii și credincioșii au umplut biserica păstorită de părintele paroh Ciucă Ion, cu iubire profundă, speranță și sentimente frumoase. Printre ei s-au aflat și vicepreședintele PNL, Mihai Voicu și deputatul PNL, Thuma Hubert. 

 

Apa făcătoare de minuni, împărțită credincioșilor

Un ales sobor format din 12 preoți care slujesc în parohii din Ilfov, Bucureștii și din județele apropiate, în frunte cu preotul paroh și cei doi fii ai săi, Ioan Alexandru și Anichit Orest, a săvârșit o slujbă superbă, înălțătoare. În amintirea minunii Maicii Domnului înfăptuită la apa izvorului de la Constantinopol când a vindecat un orb, preoții au sfințit apa care a căpătat puteri tămăduitoare. Apoi au binecuvântat credincioșii și i-au stropit cu apa făcătoare de minuni. Toți cei ce au asistat la slujbă, au plecat acasă cu Aghiazma Mică sau apa cea vie cum mai este ea denumită și crezând în puterile ei, vor trece mai ușor peste bolile trupului și peste suferințele sufletești.

  

Cinstitori
ai Maicii Domnului

Părintele paroh și-a întâmpinat credincioșii la cel de-al 22-lea hram, în biserica îmbrăcată în haine noi. “Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am reușit, și de data aceasta, să facem ceva nou cu prilejul hramului. Avem o cruce nouă, Crucea Răstignirii, masa Sfântului Altar și am refăcut o mare parte din pictură, pe interior. S-au pictat Sf. Altar, pridvorul și bolta din naos (n.r. – spațiu destinat cultului divin unde se află pictat Iisus Hristos și cetele de sfinți) în pictură nouă, tehnica asseco (tempera nouă) urmând ca până la sfârșitul anului să se definitiveze și pronaosul (n.r. – spațiu liturgic cuprins între ușa de la intrarea în biserică și naos). Le mulțumesc din suflet, tuturor credincioșilor care au fost împreună cu noi, cinstitori ai Maicii Domnului, în această zi frumoasă și specială! Fie ca Lumina Învierii lui Hristos și bucuria prăznuirii acestui hram să le aducă alese bucurii duhovnicești și împlinirea gândurilor bune”, a spus preotul Ion Ciucă, parohul Bisericii Izvorul Tămăduirii, din satul Roșu, comuna Chiajna.

 

Biserica, un colț de Rai

Biserica Roșu din Chiaj­na a fost ridicată în anul 1827. Din 1995 se află sub conducerea îndrăgitului preot Ion Ciucă. Pentru că atunci când a preluat-o se afla în paragină, duhovnicul satului, parohul Ciucă a refăcut-o complet, transformând așezământul într-un veritabil colț de Rai. Astăzi, biserica se înalță mândră și semeață, distingându-se de foarte multe lăcașe de cult din regiunea București-Ilfov. Tot ce s-a făcut sub protecția și îndrumarea părintelui Ion Ciucă în toți acești ani, formează acum un superb ansamblu mânăstiresc.