Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, a fost exclus din PSD de propria soție, Gabriela Firea, lider al organizației PSD Ilfov, cel dintâi anunțând că va candida ca independent pentru un nou mandat, „pentru a pune capăt oricăror speculații privind legătura partinică dintre candidatura mea și cea a soției“.

Situația a fost semnalată de contracandidatul lui Pandele, deputatul PNL Florin Secară, care a făcut, în acest sens, o cerere la Prefectura Ilfov.

Prin excludere, Pandele își păstrează mandatul de primar.

„Partidul Social Democrat – Organizația Voluntari ne-a adus la cunoștință că, începând cu 7.04.2016, domnului Florentin Pandele i-a fost retras sprijinul politic și a fost exclus din rândul membrilor Partidului Social Democrat“ se arată în răspunsul Prefecturii la solicitarea lui Secară, care a întrebat de ce Pandele nu și-a pierdut mandatul. Tot Prefectura a explicat că, potrivit legii, calitatea de primar încetează de drept în următoarele cazuri: demisie, incompatibilitate, schimbarea domiciliului, condamnarea definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, punerea sub interdicție judecătorească, pierderea drepturilor electorale, pierderea prin demisie a calității de membru al partidului politic pe a cărei listă a fost ales, deces.

„Potrivit legii, un primar își pierde mandatul dacă acesta demisionează din partid, dar și-l păstrează dacă este exclus. Așadar, pentru a se înscrie ca independent la alegeri, Pandele a găsit o soluție foarte ingenioasă: fiind membru al PSD Ilfov, organizație condusă chiar de soția sa, Gabriela Firea, aceasta și-a exclus din partid propriul soț! Potrivit statutului, un primar poate fi dat afară din partid de organizația județeană din care face parte. Ceea ce încearcă să facă Pandele – Firea prin aceasta mișcare este foarte transparent: să inducă în eroare nu doar pe locuitorii orașului Voluntari, dar și pe cei din București. După cum știți, PSD are propriul candidat în Voluntari, dar această încercare penibilă de delimitare nu o să le producă niciun avantaj. Dimpotrivă, oamenii sunt deranjați de faptul că, prin această mișcare politică, locuitorilor din Voluntari și celor din București li se insultă inteligența“ a afirmat Secară, într-un comunicat de presă.

 

La rândul său, Pandele a declarat pentru stiripesurse.ro, că i se pare o „decizie statutară“. „Avand în vedere că am decis să candidez independent la Primăria orașului Voluntari, hotărârea de a fi exclus din PSD mi se pare statutară, firească. Nu pot să spun că mă avantajează statutul de candidat independent, pentru că pornesc de la zero, nu mai beneficiez de scorul partidului la nivel național. Deși cu strângere de inimă, am luat această decizie pentru a nu-i face rău soției mele, care este candidatul PSD la Primăria Generală a Capitalei, dar și pentru a nu fi acuzat că mă folosesc de procentele partidului în care soția mea are o funcție importantă (…)”, a declarat, pentru sursa citată, Florentin Pandele.