Consilierii CGMB au aprobat modificarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției

Printre proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București (CGMB), din 27 februarie a.c., s-a aflat și a fost aprobată de către consilieri, și cea privind modificarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi studiului de fezabilitate aprobaţi prin HCGMB 187/13.09.2007 pentru obiectivul de investiţii ”Finalizare blocuri D4 și PR6 situate în Ghermănești, Snagov.

Pentru cine a uitat, amintim că, în 2006, prin Prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, Primăria Capitalei a fost obligată să finalizeze și să predea blocurile D4 și PR6, amplasate în Ghermănești, Snagov, județul Ilfov. Construcția acestora (ambele blocuri cu regim de înalțime S+P+2 etaje, pentru D4 fiind prevăzute 14 apartamente și pentru PR6 – 24 de apartamente) fusese începută în 1989, dar, în 1991 a fost sistată ca urmare a desființării firmelor ce executau lucrările. Realizate din fondurile statului, Romconfort SA le-a vândut înainte de oprirea lucrărilor, când imobilele aveau realizată doar structura de rezistență. Investiția a fost abandonată, iar la licitația organizată, ulterior, în vederea achiziționării de lucrări nu s-a mai prezentat nici un ofertant. Cele două structuri s-au degradat an de an.

Valabilitatea expertizei tehnice a expirat și ea și, recent, imobilele au fost reexpertizate, iar proiectul tehnic a fost revizuit. Deoarece valorile investițiilor, așa cum rezultă acum din devizele generale, întocmite de proiectant, sunt, evident, mai mari decât cele aprobate de HCGMB în 2007, pentru organizarea licitației vizând începerea execuției, se impunea modificarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției.

Potrivit datelor prezentate în proiectul revizuit, valoarea totală a investiției pentru blocul D4 este estimată la 8,7 milioane de lei, inclusiv TVA (adică aproape 2 milioane de euro, la un curs de 4,4412 lei), iar cea a blocului PR6 a fost estimată la 6,2 milioane de lei, inclusiv TVA (adică puțin peste 1 milion de euro, la același curs valutar).