De Bobotează, zeci de credincioși, din satul Roșu al comunei Chiajna, au îndurat frigul năpraznic și ploaia înghețată pentru slujba și apa sfințită de la Biserica “Izvorul Tămăduirii”, din localitate. Rânduielile bisericești au adus mângâiere și speranță creștinilor locului.
Sărbătoarea luminii
Boboteaza este considerată sărbătoarea luminii. Ca în fiecare an, pe 6 ianuarie, în cinstea sărbătorii Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, preoții au sfințit apele. Prin rugăciunile rostite, preoții de la Parohia “Izvorul Tămăduirii” din Roșu, Chiajna, au invocat coborârea harului Duhului Sfânt asupra apei, curățind-o și transformând-o într-o apă sfințitoare. Știindu-i puterile tămădutioare pentru trup și suflet, credincioșii au luat acasă Agheasma Mare (așa cum este denumită această apă) spre a o păstra la loc de cinste. Cu inimile sus, sus de tot, oamenii o folosesc pentru izbăvirea de rele, ca leac pentru diverse boli grave, pentru curățirea sufletelor și caselor. Preotul paroh Ion Ciucă a avut pregătite sticle speciale de Agheasmă, luate de la Arhiepiscopia Bucureștilor, pentru toți cei care au participat la slujba din sfântul lăcaș de cult. Apa tămăduitoare
le-a fost împărțită în vase speciale care o reprezintă pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe, pentru ca enoriașii să nu o confunde, acasă, cu un alt lichid.
“Ne rugăm din tot sufletul”
În credința că Agheasma Mare care se săvârșește o singură dată pe an, în ziua de Bobotează, este cu adevărat sfințitoare, credincioșii satului au împărtășit cu bucurie rânduiala bisericească. “Am venit, ca în fiecare an, să mă rog și să ascult slujba minunată, oficiată la biserica mea de suflet. Din an în an, este tot mai frumos. Slujbele sunt mai impresionante, iar părintele paroh Ion Ciucă ne surprinde mereu cu ceva nou. Apa sfințită pe care am luat-o astăzi o bem dimineața, înainte de anaforă, pe nemâncate, și ne rugăm pentru sănătate, liniște, armonie în casă și pentru ca toate cele bune să se înmulțească. Și pentru că toți cei din casă ne rugăm din tot sufletul, cu mare credință, mărturisesc cu toată convingerea că Agheasma luată astăzi este cu adevărat sfințitoare. Cea mai mare mulțumire a mea este că am copiii sănătoși. Asta-mi umple sufletul cu bucurie”,
ne-a spus Nicoleta Frăsineanu, una dintre localnicele prezente la slujba de Bobotează, la Parohia „Izvorul Tămăduirii”din Roșu, Chiajna, recunoscută și ca Parohia Roșu.
“Un an plin cu virtuți!”
“Marea sărbătoare de astăzi, pe care Domnul a pregătit-o să ne bucure, să ne curățească și să ne sfințească, poartă patru denumiri: Boboteaza, Botezul Domnului, Epifania care înseamnă arătarea cea după Trup a Domnului și Teofania, care simbolizează descoperirea dumnezeiască, pentru că Duhul Sfânt se pogoară în chip de porumbel și, în același timp, se aude glasul Tatălui care spune: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, întru care Am binevoit!”. Se sărbătorește din cele mai vechi timpuri. Ea este premergătoare altei sărbători, cea a Sf. Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului. Cu aceste două sărbători, se încheie cliclul Sărbătorilor de Iarnă, care a început pe 6 decembrie, de Sf. Nicolae. Le doresc bunilor creștini un an plin de virtuți, cu nădejde în Bunul Dumnezeu și cu multe fapte bune. Fie ca apa sfințită astăzi să alunge tot răul din sufletele și casele lor”, ne-a spus preotul Ion Ciucă, parohul bisericii cu hramul “Izvorul Tămăduirii”din Roșu, Chiajna.