Bolnavii au scăpat de comisiile care le avizau medicamentele compensate şi gratuite. Desfiinţarea comisiilor de experţi ai caselor de asigurări de sănătate, vine în sprijinul pacienţilor cu afecţiuni grave, ajutându-i să aibă acces la tratamentele de specialitate mult mai uşor şi mai rapid.
Hotărârea de Guvern a intrat deja în vigoare. „Pacienţii vor putea beneficia de medicamente compensate şi gratuite pentru afecţiunile menţionate, în baza prescripţiei medicului specialist, fără a mai fi nevoie şi de aprobarea comisiilor de experţi de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local, după caz. Prin urmare, se scurtează timpul de la momentul diagnosticării până la momentul începerii tratamentului, iar în cazul pacienţilor pentru care tratamentul a fost deja iniţiat, continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid şi mai simplu, fără a mai parcurge această procedură administrativă. Concret, pentru 106 Denumiri Comerciale Internaţionale se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de experţi. Prescrierea medicamentelor se va face de către medicul specialist, potrivit protocalelor terapeutice CNAS 1301/500/2008, cu modificările şi completările ulterioare”, informează Executivul.
Ei îşi iau tratamentele doar cu prescripţia medicului!
Norocoşii care îşi vor lua medicamentele compensate sau gratuite numai pe baza prescripţiei medicului sunt pacienţii cu afecţiuni rare cum ar fi, scleroza multiplă, hemofilia sau scleroza tuberoasă etc. Şi bolnavii de cancer, hepatită, reumatism, diabet, Parkinson, epilepsie şi suferinzii de afecţiuni cardiovasculare se numără printre cei care, de luna aceasta, îşi vor lua tratamentul imediat după ce le-a fost prescris, fără să mai aibă nevoie de aprobarea vreunei comisii, în prealabil.
Radu Gănescu, preşedinte Coaliţia Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România: “Este un avantaj esenţial pentru supravieţuirea pacienţilor”
“Eliminarea acestei perioade, de la diagnosticare până la începerea efectivă a tratamentului, este un avantaj esenţial pentru pacienţi şi pentru supravieţuirea lor. Vorbim de un număr foarte mare de medicamente dintr-o arie variată de patologii, cum ar afecţiunile oncologice, bolile rare, afecţiunile hepatice, hematologice etc.”, explică Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, citat de Şcoala Pacienţilor.
Cine erau experţii care le avizau medicamentele?
Comisiile de experţi erau formate din medici ai casei de asigurări de sănătate, specializaţi în aria terapeutică pentru care se cerea avizul. În urma unei analize aprofundate a fişei medicale a pacientului, aceştia aprobau sau nu, iniţierea sau continuarea tratamentului recomandat de medicul curant.