Brănești, vineri, 7 decembrie. O mare sărbătoare creștină a îmbrăcat biserica Mănăstirii Pasărea în veșminte luminoase. Sfânta Filofteia, ocrotitoarea copiilor și a tinerilor iubitori de Dumnezeu, a fost prăznuită cu alese bucurii duhovnicești de toată obștea așezării monahale păstorită cu multă dragoste și dăruire de Maica Stareță Stavrofora Mihaela Costache. Cu sufletele inocente, încărcate cu lumină și iubire deplină, elevele și profesorii Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Brănești, unul dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din România, ne-au ajutat să adunăm amintiri de neșters, la hramul istoric al instituției de învățământ.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 432, ediția print

Încă de la primele momente petrecute în sânul bisericii, în armonia glasurilor preoților și a maicilor care au slujit, înălțător, la hramul Seminarului Teologic Liceal Ortodox Sfânta Filofteia, din Brănești, totul părea desprins din paginile unei povești cu îngeri care ne învățau cea mai grea lecție, încredințarea în totalitate a inimii și vieții lui Dumnezeu. Rugăciunile înălțate la Ceruri cu patos, vestea Nașterii Domnului pe care am primit-o, în cel mai minunat mod, prin vocile îngerești ale elevelor coordonate de maica profesor monahia Anisia Catrina, cântările bisericești rostite impecabil de preoții slujitori, cuvântul de învățătură care a urmat slujbei au fost pentru noi ca un balsam care ne umplea inimile și ființa. De emoție, din ochi ni se scurgeau lacrimi cristaline care ne alinau, prin lumină și dragoste, sufletele cuprinse de melancolia sărbătorii Crăciunului.

De la suflet, la suflet

Numeroși invitați de seamă au dat curs invitației maicilor de la Mănăstrea Pasărea și au participat la hramul istoric al Seminarului Teologic din Brănești. Printre aceștia s-au aflat și Inspectorul de Religie al Inspectoratului Școlar Județean Ilfov, prof. Vasile Bogus și multe alte cadre ale Inspectoratului, în frunte cu Inspectorul Școlar General Florentina Ecaterina Costea. În semn de recunoștință pentru rezultatele excepționale la competiții care au purtat renumele liceului de la Brănești prin toată România și dincolo de ea, elevele au fost premiate într-un cadru festiv. Câștigătoarele concursului de toacă și ale concursului „Știu istorie” au primit diplome de merit împreună cu cele mai alese gânduri de felicitare din partea Maicii Starețe. Apoi, în sunet de toacă, s-a pornit în procesiune spre mormântul Schimonahiei Filofteia, mama Sfântului Calinic de la Cernica, al doilea ctitor al mănăstirii, de numele căreia este strâns legată denumirea Seminarului Teologic de astăzi. S-a făcut o slujbă de parastas la mormântul în care Maica Filofteia își doarme somnul de veci. Inimile calde ale copilelor topeau zăpada în urma lor, transformând cristalele de gheață în lacrimile mulțumirii și recunoștinței.

Bucurie și recunoștință

Dar minunata poveste a aniversării Liceului Teologic din Brănești este departe de a se încheia. Elevele costumate în portul nostru popular și maicile ne-au purtat apoi într-o fascinantă călătorie a datinilor și tradițiilor românilor din toate timpurile. La aniversarea din Anul Centenar, Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918, dascălii Seminarului de la Brănești au reunit toate regiunile țării prin cântec, joc și diverse creații specifice fiecărei zone. Ne-au încântat inimile cu un program extraordinar în care credința s-a împletit armonios cu portul și cântecul popular, versuri creștine, dansuri care vorbesc despre dorința românilor de a trăi în credință unirea, pacea și libertatea pe care le-au dobândit în urmă cu un veac, ne-a făcut să ne amintim că românul a renăscut de fiecare dată cu gândul și inima la Dumnezeu. Muzeul Mănăstirii Pasărea a găzduit o veritabilă activitate cultural-artistică, din care a făcut parte: Vernisarea expoziției foto-documentare „Mari personalități ale istoriei la Mănăstirea Pasărea”, Expoziție de icoane pictate pe sticlă și lemn realizate de elevele acestei școli, în atelierele de creativitate, cu tema „Sfinți români apărători ai dreptei credințe”, Expoziție de costume ­populare, din Muntenia, Ardeal și Bucovina, cu tema „Păstrarea Sfintelor Tradiții Românești”, Dansuri populare, cântec și poezie românească, susținute de elevele seminarului. Un veac de unitate în cuget și-n simțire românească! În zi de mare sărbătoare creștină, toate elevele au primit daruri din partea Patriarhului României. Și pentru că, oricât de mult am scrie, tot ar fi prea puțin pentru a reda cu exactitate măreția momentelor care au încununat ziua festivă a Seminarului Liceal Teologic Ortodox Sfânta Filofteia din Brănești, transformând-o într-o zi istorică, vă lăsăm pe dvs., dragi cititori, să vă delectați cu cele mai impresionante imagini surprinse de noi. Ne mai rămâne doar să ne alăturăm celor ce au urat un sincer și călduros la mulți și binecuvântați ani, elevelor și cadrelor didactice!

Maica Stareță Stavrofora Mihaela Costache: „Felicitări celor ce au dus liceul pe locurile fruntașe!” 

Soborul slujitor a fost condus de părintele prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, din București și delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a ținut un frumos cuvânt de învățătură, un îndemn la iubire de semeni și credință nestrămutată. La ceas aniversar, părintele Buchiu le-a transmis elevelor și cadrelor didactice, un mesaj de felicitare și încurajare din partea Patriarhului României. „Astăzi, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește pe Sfânta Filofteia, ocrotitoarea spirituală a seminarului nostru, aducem slavă lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-a revărsat peste întreaga activitate instructiv-educativă a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfânta Filofteia”, prin rugăciunile și mijlocirile Sfintei Filofteia. Viața Sfintei Filofteia este pentru tinerele eleve un model de viețuire și practicare a virtuților. Încă din copilărie, prin iluminare divină, Sfânta Filofteia a înțeles să-și cinstească părinții și pe aproapele, indiferent pe ce scară morală de viețuire creștină s-ar afla. Un tânăr creștin trebuie să se orienteze spre valorile spirituale, morale și culturale, și totodată să opteze pentru adevăr, demnitate, dreptate, pace și armonie. Este o datorie a noastră, a tuturor, să privim spre lucrurile ce se cer împlinite în prezent și în viitor atât din punct de vedere spiritual, cât și educațional, de a întări comuniunea dintre Familie, Biserică și Școală, pentru ca viața noastră să fie dăruită spre săvârșirea binelui și, astfel, să promovăm adevărul în iubirea milostivă a semenului. Mulțumim tuturor celor ce au participat și ne-au onorat cu prezența astăzi, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la aniversarea Seminarului! Felicităm elevele, cadrele didactice și toți ostenitorii seminarului pentru implicare și dăruire, ca această școală să se înscrie pe locurile fruntașe ale școlilor din Ilfov”, a spus Maica Stareță Stavrofora Mihaela Costache.