Simpozion, prilej de cunoaştere şi descoperire

Luni, 14 martie, a avut loc la Brănești o nouă ediție a carnavalului denumit  Ziua Cucilor, tradiție specifică localității, an de an, după Lăsatul Secului de Brânză, dinainte de Postul Mare. Ziua a avut trei momente importante: simpozionul, parada și spectacolul oferit de tinerii talentați ai comunei și artiști consacrați, trei momente pe care le puteți descoperi în paginile următoare.

 

Invitat să deschidă în calitate de gazdă simpozionul, primarul Niculae Cismaru s-a adresat asistenței scurt și la obiect, după cum îi este felul: „Mulțumesc celor care, de patru ani, sunt alături de noi, la Brănești, pentru a reuși împreună această sărbătoare minunată. Salut prezența invitaților din țară și din Bulgaria și suntem toți foarte fericiți să-i primim pentru prima oară la Ziua Cucilor pe mascații din Domneștiul ilfovean, Lolele din Agnita, Sibiu și mascații din Belcești, Iași. Tuturor, români și bulgari, vă spun bine ați venit și revenit la Brănești!”

Președintele Asocia­ției Culturale Brănești, prof. Marius Ovidiu Sebe a spus la rându-i: „Așa cum știți, Ziua Cucilor se desfășoară din 2015 cu fonduri norvegiene obținute în cadrul proiectului „Promovarea și conservarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european – manifestare tradițională Ziua Cucilor”, finanțat prin Granturi EEA și norvegiene (PA17/Ro13), care se desfășoară în intervalul 5 decembrie 2014 – 31 martie 2016. Valoarea proiectului finanțat de Norvegia, Islanda, Liechtestein și Guvernul României, prin Ministerul Culturii, a fost de 793.384,5 lei (179.478,45 euro). Urmare a unor economii realizate în această perioadă, proiectul a fost prelungit cu încă patru luni, pentru valorificarea resurselor economisite la festivalul de astăzi. Asociația Culturală Brănești a avut un rol în cercetarea și documentarea tradiției care a stat la baza a numeroase materiale foto și video.”

Despre munca de cercetare pentru editarea filmului și a albumului, prezentate la simpozion,  a povestit etnologul Doina Ișfănoni, de la Muzeul Satului București: „Suntem într-un moment de bilanț, după mulți ani de colaborare, ne întâlnim într-un moment în care rezultatele se tezaurizează prin intermediul acestui grant. La Brănești, s-a considerat că este momentul să fie arătat lumii cine sunt brăneștenii în acest conglomerat de modernitate și tradiție, de români și bulgari, tineri și vârstnici. Vin la Brănești de 30 de ani și atunci venisem să vizitez prima localitate învecinată Bucureș­tiului.  Carte, film pen­tru a putea arăta și altora cine sunteți și cum știți să fiți în pas cu secolul XXI nepierzând trecutul. Echipa, metodologie, scenariu, armonizare unii cu ceilalți, sincronizare între partea vizuală (filmul) cu partea conceptuală (albumul) cu construirea și redarea acelor costume. Alina Petre a fost cercetașul nostru, a umblat prin casele oame­nilor și așa am realizat toți un lucru excepțional: am constituit și lărgit cercul acelor oameni care sunt fundamentul tradiției în comuna dvs. Apreciez discu­țiile pe care le-am avut cu doamna Elena Popescu, de la Asociația Sedeanka. Astfel, am dat un sens și costumelor, nu numai măștilor. Eu sunt mândră că am lucrat alături de oameni la tezaurizarea acestui moment de trecere de la iarnă la primăvară, care este Ziua Cucilor, și că îl putem arăta tuturor prin argumente demne de timpul nostru.”

În calitate de director al Casei Corpului Didactic Ilfov, prof. dr. Florin Petrescu a declarat: „Sunt onorat că instituția pe care o conduc este parte la păstrarea tradiției brăneștene și ilfovene, dar și că parteneriatul cu Asociația Culturală Brănești și Primăria a scos la iveală un asemenea proiect de înaltă ținută culturală”.

 

Parada CUCILOR, pasul doi către o sărbătoare reuşită

Curtea Liceului Teoretic „Traian Lalescu” era toată o veselie colorată, încărcată și cu puțină emoție, ce-i drept. Grupurile de copii – de la grădiniță până la cei de liceu –  invitații mascați din județ, țară și Bulgaria se pregăteau să meargă pe jos până la Căminul Cultural, acolo unde erau amplasate, încă de vineri, tribunele pentru spectatori și impozanta scenă pentru artiști. Evident, circulația auto s-a oprit pentru a face loc grupurilor de mascați, doar că, de această dată, niciun șofer nu a claxonat disperat că nu poate trece. Ca întotdeauna, lumea a ieșit la porți să-i aplaude pe cucii mici și mari. Iar, odată ajunși la scenă, prezentați de carismaticul prof. Andrei Galbenu, grupurile de mascați au susținut un mai mic sau mai mare moment de prezentare a tradiției purtării măștilor. Nu știai ce să-ți placă mai mult: liceenii, grupul de la Cavnic, Kukerii din Kalipetrovo și Yambol, mascații din Păunești –Vrancea, lolele din Agnita, mascații din Lipnița Constanței sau cei din Domnești, Ilfov, care au făcut, în 14 martie, un pas și mai în față în a-și promova trecutul. Un moment foarte complex, plin de umor de bună calitate, a fost Șezătoarea Asociației Sedeanka, din Brănești, și pana redactorului nu poate scrie mai departe dacă nu se apleacă, fie și pentru o secundă, asupra naturaleții și desfășurării de forțe a celor de la Sedeanka.

Megacuc de 4 metri

Cea mai spectaculoasă apariție de la parada cucilor a fost, fără îndoială, impozanta mască realizată de elevii și cadrele didactice ale liceului teoretic Traian Lalescu. 4 metri înălțime, nici mai mult, nici mai puțin! Și nu doar atât are masca: peste 10.000 de flori confecționate manual, evi­dent, în toate sălile de clasă ale liceului pe unde era liber, 7 piei de oaie și 150 kg greutate. Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, i s-a spus „megacuc”. Profesorul și directorul liceului, Dan Dumitru Nicolau spunea că, inițial, proiectul a început ca o glumă care „a prins” atât de bine încât a cuprins tot liceul. La mască au lucrat copiii din clasele gimnaziale și, în special, voluntari de la clasa a VII-a A, coordonați de 4 profesori. Cât timp le-a luat tuturor? 30 de zile.

 

 Spectacolul ce trebuia trăit

De fapt, sunt două spectacole, unul al tinerilor brăneșteni re­uniți în grupul Izvorașul, coordonat de prof. Rodica Crivăț, Românașul, coordonat de înv. Ioana Dobre, Brâu­lețul, coordonat de pro­fesoara Tatiana Badea și de (încă) liceeana Mădălina Ivan. Ei au oferit concetățenilor lor admirabile momente, producând mândria părinților și bunicilor adunați la scenă față de preocuparea cadrelor didactice din localitate atunci când vine vorba despre educarea copiilor. Celălalt spectacol? Al consacraților? O bijuterie muzicală oferită de Primăria Brănești și Consiliul Județean Ilfov avându-i ca invitați pe Angelica Stoican, Viorica Macovei, Petrică Mâțu-Stoian, Constantin Enceanu, Daniel Turică, din satul Islaz, acompaniați de Orchestra Lăutarii și de maestrul Nicolae Botgros.  Seara s-a încheiat într-o mare de sunet, lumini și muzică a lui Connect-R, care nu doarme nici primăvara, nu numai vara. Un spectacol de trei ore, pe care toată lumea l-a și dansat, spre bucuria artistului de pe scenă, pentru care nu doar aplauzele sunt recompensa muncii sale.