Primarul Niculae Cismaru, pe șantierul Liceului „Traian Lalescu”

Comuna Brănești este una dintre localitățile ilfovene cu o dinamică a dezvoltării impresionantă. Putem spune că această așezare, de un pitoresc aparte, crește ca Făt-Frumos din poveste, într-o zi cât alții într-un an. Meritul este al echipei de edili ai primăriei care, în doar 5 ani, a reușit să realizeze o transformare urbanistică uimitoare a acestei așezări.

Articol apărut în nr. 369 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

brănești

Cele spuse mai sus nu conțin niciun sâmbure de exagerare. Orice călător, trecător prin Brănești, se poate convinge cu proprii săi ochi. Iar lucrurile nu se opresc aici, pentru că primarul Niculae Cismaru, viceprimarul Cornel Stancu și Consiliul Local au planuri ­mari în acest sens. Despre proiectele de viitor, dar și ­despre cele aflate în curs de desfășurare sau chiar de finalizare, ne-a vorbit „artizanul” acestora, primarul Niculae Cismaru.

Străzi modernizate, străzi asfaltate

În aceste zile, ne-a spus edilul, sunt în curs de finalizare a lucrărilor de modernizare două străzi „pilot”, cum le-a numit acesta: str. Viilor și str. Horia. Ele fac parte ­dintr-un proiect mai amplu, care va continua în viitorul apropiat. „Pe aceste străzi nu existau trotuare. Strada Viilor este foarte importantă pentru noi, deoarece toți copiii din cartierul Viile Vechi erau obligați să se deplaseze pe carosabil, în drumul lor către școală. Iar pentru noi siguranța copiilor este prioritatea numărul 1. Pe lângă amenajarea trotuarelor, am efectuat reparațiile necesare și am turnat un covor asfaltic nou. Iar rețeaua de scurgere a apelor pluviale a fost introdusă în subteran”, ne-a spus primarul.

Urmează, apoi, asfaltarea și modernizarea tuturor străzilor din comună, odată cu introducerea rețelelor de apă și canalizare. Mai precis, 75 de kilometri de drumuri. „Anul viitor vom demara acest proiect, finanțat prin Agen­ția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), prin submăsura 7.2, prin care ne-a fost aprobată suma de 1 milion de ­euro, astfel că, la primăvară, vom intra în forță pe asfaltare străzi noi care nu au fost asfaltate niciodată și care astăzi sunt pietruite și rețelele de apă și canal introduse. Acestei finanțări îi vom adăuga fonduri din surse proprii și din asocieri cu Consiliul Județean Ilfov, pentru alte lucrări de asfaltare. Mai avem, totodată, și un proiect cu Ministerul Dezvoltării, în cadrul PNDL II, tot pentru modernizarea și asfaltarea străzilor, astfel încât să acoperim întreaga rețea de drumuri din comună”, a precizat Niculae Cismaru.

Satul Pasărea, branșat la apă și canalizare

În drum către Bră­nești, am trecut prin satul Pasărea. Acolo se lucra de zor la introducerea în subteran a conductelor de apă și canalizare. O premieră pentru această mică așezare, care nu a beneficiat niciodată de aceste utilități. Astfel, ne-a spus Niculae Cismaru, toate cele 650 de gospodării din Pasărea se vor bucura de apă și canal. „Aceste lucrări ­le-am finanțat cu banii ­dintr-un credit bancar, deoarece satul Pasărea este o aglomerare urbană ­mică, sub 2.000 de locuitori, și nu intră pe nicio finanțare europeană,  prin care am alocat 2 milioane de lei, pentru acest proiect. Costul integral al proiectului este de 5 milioane de lei. Pentru restul de 3 milioane, ne-a fost aprobată finanțarea prin PNDL II, de către Ministerul Dezvoltării. Acum lucrăm la documente în vederea acestei finanțări de la minister. Astfel că noi sperăm ca, până la 30 octombrie, apa și canalul să fie funcționale în satul Pasărea. Deja pe anumite străzi există gospodării care s-au racordat la aceste rețele. Până acum, oamenii se aprovizionau cu apă de calitate de la cișmelele din parc și de la baza sportivă”, ne-a precizat edilul.

Liceul „Traian Lalescu” și grădinița „Rița Gărgărița” vor obține avizele ISU

Niculae Cismaru ne-a mai vorbit și despre o problemă cu care se confrunta infrastructura școlară din Brănești. Mai exact, Liceul Teoretic „Traian Lalescu” și Grădinița „Rița Gărgărița” funcționau fără avizele de securitate la incendiu ISU. De aceea, edilii comunei au hotărât să intre în legalitate. Prin urmare, a fost demarat un proiect de reabilitare și modernizare a acestor clădiri. „În interiorul acestor clădiri a fost refăcută întreaga instalație electrică, în conformitate cu normele ISU. La liceu, materialele folosite la mansardare și la acoperiș nu corespundeau acestor norme. Acoperișul de «bardolin», care era un conductor al focului, a fost schimbat cu unul metalic, rezistent la foc, pereții vor fi căptușiți cu „rigips roșu”, care rezistă la incendiu circa 90 de minute, s-au schimbat profilele de susținere a acestor pereți, adică au fost folosite materiale care au agrement tehnic de rezistență la foc, conform normelor PSI. De asemenea, a fost schimbată instalația termică, s-a ignifugat mansarda, au fost schimbate ușile cu unele speciale și s-au introdus hidranți la toate etajele liceului și în curtea acestuia. „Costul investiției de la liceu a fost de 1.350.000 lei, cu aproximație, plus TVA, iar finanțarea a fost aprobată tot de Ministerul Dezvoltării, prin acel program denumit «lucrări în curs modernizare unități de învățământ», pentru a intra în legalitate în privința normelor ISU. Cu această ocazie, am efectuat și igienizarea clădirii, am schimbat parchetul, am montat linoleum pe holuri, se schimbă mobilierul din clasele de la parter, astfel ca cei 880 de elevi să începă anul școlar într-o clădire aproape nouă. Această unitate de învățământ nu a mai beneficiat de o astfel de investiție de peste 12 ani”, a mai adăugat primarul Niculae Cismaru.

Pe str. Viilor s-au amenajat trotuare
Grădința ”Rița Gărgărița”
Lucrări la Liceul „Traian Lalescu”
În satul Pasărea au fost introduse rețele de apă și canalizare

IMG_8183 IMG_8297