„Fii Activ! Votează Azi!”
Vă relatam, acum două săptămâni, despre proiectul care urma să se desfășoare la Liceul tehnologic „Cezar Nicolau”, din Brănești, timp de 10 zile, între 5 și 15 iulie. Scopul proiectului, denumit ”Fii Activ! Votează Azi”? Să-i familiarizeze pe cei 42 de tineri din 5 țări participante cu modul în care funcționează democrația în cele 28 de țări ale Uniunii Europene.
Ideea s-a născut în cadrul unui seminar european desfășurat la Madrid, în anul 2013. Atunci, trei țări, România Portugalia și Spania, au propus inițierea proiectului „Fii Activ! Votează Azi!”. Finanțat din fondurile Programului ”Tineret în acțiune” și a Directoratului General „Education and Culture”, anul acesta el a poposit la Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”, din Brănești. Proiectul a fost derulat de Asociația Centrul European de Voluntariat România, avându-i ca parteneri pe Il Ozel Idaresi Genclik ve Spor Kulubu Denergi, din Turcia. Asociation Pangea, Spania, Youth an Civil Initiatives in the Rose Valley, Bulgaria și Association Regional Parlamento Europeu de Jovens Nucleo Acores, Portugalia. Partenerii români au fost Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”-Brănești, Primăria comunei Brănești, Fundația pentru Tineret a Municipiului București, Asociația Voluntarilor pentru Viață și Asociația Centrul European pentru Tineret.
Cine ești tu, Europa?
Activitățile desfășurate au fost complexe. În cele 10 zile ale programului, participanților la proiect le-au fost prezentate programul Erasmus +, sistemele politice din cele 5 țări participante, modul de alegere și funcționare a Parlamentelor naționale. De asemenea, Angela, un voluntar italian al Serviciului European de Voluntariat, le-a vorbit despre activitatea acestei organizații. Au avut loc și dezbateri în cadrul cărora s-a făcut o paralelă între dictatură și democrație. În afara acestor activități, legate strict de parametrii proiectului, au fost organizate și alte evenimente, cum ar fi seri culturale și interculturale, vizite la mănăstirile Pasărea și Cernica, la Castelul Peleș, din Sinaia, la Palatul Parlamentului. Tinerii au încercat și momente pline de adrenalină la Parc Aventura Phoenix, din Cernica, unde s-au confruntat cu provocările traseelor de aici și au traversat lacul cu triroliana. De asemenea, ei au vizitat și primăria din Brănești, unde s-au întâlnit cu primarul Nicu Cismaru, un susținător important al acestui proiect. Primarul le-a povestit tinerilor despre cum decurge activitatea în instituția pe care o conduce și le-a dezvăluit câteva dintre proiectele de viitor ale edililor din localitate. „Colegii noștri din celelalte țări au fost uimiți de tinerețea primarului nostru și de faptul că a reușit să ducă deja la îndeplinire atât de multe proiecte”, ne-a spus Ștefan Culea, unul dintre brăneștenii implicați în proiect.
Importantă este tăria opiniilor
Cele mai atractive momente au fost, însă, acelea ale dezbaterilor pe diferite teme, când participanții trebuiau să argumenteze asupra utilității sau necesității unor principii sau idei și să încerce să-și convingă auditoriul, colegii, sau chiar adversarii de justețea celor susținute, ne-au mărturisit tinerii implicați. Cu alte cuvinte, să-și demonstreze tăria opiniilor. „Noi, românii, am încercat să combatem ideile partenerilor noștri și să-i convingem că greșesc. Am fost, însă, foarte plăcut surprinși atunci când am constatat că nu vor să renunțe la opiniile lor, susținându-și ideile până la capăt. Ei ne spuneau că acestea sunt ideile lor și nu ar trebui să și le schimbe. Iar, până la urmă, ei au fost cei care au câștigat alegerile!”, ne-a povestit Denisa Geambașu.
Jocul de-a politica și politica jocului
Axa principală a proiectului a constituit-o, însă, jocul de-a politica. Totul a început prin înființarea, de către cei 42 de tineri, a 5 partide politice: Partidul Liberal, Partidul Democratic, Partidul Social, Partidul Religios și Partidul Verde. În fiecare dintre ele a fost inclus cel puțin un reprezentant din fiecare țară. Echipa din Brănești a fost coordonată de Mihaela Lungu, care i-a învățat pe membrii acesteia ce au avut de făcut, cum să mixeze grupurile și cum să interacționeze cu oaspeții lor. În zilele următoare, fiecare partid și-a expus doctrina și programul politic. De asemenea, au fost analizate asemănările și deosebirile dintre sistemele politice și electorale din țările europene. „În cea de-a opta zi, am făcut campanie electorală, în parcul Izvor, din Capitală. Am pregătit materiale promoționale, am afișat bannere, am împărțit broșuri și fluturași cu programul politic al partidului din care am făcut parte și le-am explicat cetățenilor ce ne-am propus să realizăm, care este viziunea noastră asupra vieții politice și sociale, ceea ce ne propunem să schimbăm în societate. Am avut și cazuri în care oamenii ne-au întrebat unde ar trebui să vină să voteze!”, ne-a povestit Ștefan Culea, membru al Partidului Liberal.
În ultima zi, a avut loc scrutinul propriu-zis, organizat în cantina liceului „Cezar Nicolau”. La vot au participat 43 de alegători, din rândurile celor 5 partide. Câștigător a fost declarat Partidul Verde, care a obținut 17 voturi. El a fost urmat de Partidul Democratic, cu 13 voturi.
Dar, spune Ștefan Culea, câștigători au fost, de fapt, toți participanții. „Prin acest exercițiu, noi am avut ocazia să ne dezvoltăm abilitățile formale și informale, și să înțelegem cum se desfășoară procesul electoral”, a subliniat el.
Toți participanții au fost de acord că au petrecut clipe de neuitat, la Brănești. Dar, cel mai important, spun ei, este faptul că au căpătat noi prieteni cu care speră să se reîntâlnească cât de curând, nu numai pe rețelele de socializare.
Un proiect nemaipomenit, spun Bogdana și Nedialka
Bogdana Kalîceva și Nedialka Cetinova sunt din localitatea Karlovo, Bulgaria. Și ele au fost încântate de acest proiect. „Ne-a plăcut foarte mult acest proiect. A fost nemaipomenit să întâlnim atâția oameni deosebiți, din țări diferite și să aflăm atâtea lucruri despre Uniunea Europeană, despre Parlamentul European, despre Serviciul de Voluntariat European. Totul a fost foarte interesant și folositor pentru noi. A fost o ocazie să practicăm diferite jocuri tematice, să exersăm limba engleză, să cunoaștem oameni. Dacă ni se va ivi ocazia, am fi foarte bucuroase să revenim aici, oamenii sunt foarte primitori și politicoși. Ne bucurăm că aici ne-am făcut prieteni noi”, ne-au mărturisit Bogdana și Nedialka, la plecare.
Din Azore, la Brănești
Tania Medeiros are 20 de ani, și a venit din Insulele Azore, Portugalia. În cadrul proiectului, a fost membră a Partidului Verde, care a câștigat alegerile. Tania ne-a vorbit despre impresiile adunate în sejurul din România: „Am venit aici pentru a participa la acest proiect din cadrul programului „Tineret în acțiune” și sunt liderul grupului de voluntari din Portugalia. Am făcut parte din Partidul Verde, alături de un român, doi turci, doi spanioli și încă un portughez. Consider că a fost un proiect minunat, iar noi ne-am simțit foarte bine aici, la Brănești. Am avut condiții foarte bune de cazare și am fost foarte bine primiți de comunitatea locală. Am lucrat împreună, în cadrul acestui proiect și am vizitat multe locuri frumoase, din împrejurimi din București și din România. Am fost foarte impresionată, în mod special, de Castelul Peleș, dar și de București, pentru că la noi, în Azore, nu avem orașe atât de mari. Am dori să mai stăm, dar, din păcate, trebuie să ne întoarcem acasă. Mulțumim pentru modul în care am fost tratați, pentru ospitalitatea generoasă și ne bucurăm că am putut participa la acest proiect, atât de interesant și de folositor pentru noi. Am avut ocazia să ne îmbogățim cunoștințele despre democrație și astfel, să devenim mai activi în comunitatea noastră locală, pe care o vom convinge să dea o importanță mai mare alegerilor. Îmi doresc să mai particip la astfel de proiecte, aici în România”.