Stilul personal al primarului Niculae Cismaru de a vorbi precum o mitralieră în rafale se traduce prin viteza uimitoare cu care se transformă comuna Brăneşti şi prin deciziile corecte, în strictă concordanţă cu nevoile cetăţenilor: siguranţă, locuri de muncă, apă şi canal, educaţie, transport. Să le luăm la disecat:

Când vor fi deblocate cu adevărat posturile din administraţia locală?

Am început dialogul cu primarul comunei Brănești, Niculae Cismaru, secondat de viceprimarul Cornel Stancu punctând ceea ce „doare” cel mai mult în Brănești: deblocarea posturilor din administraţia locală anunţată de vicepremierul Liviu Dragnea la sfârșit de martie. Și nu, nu e vorba despre mărirea numărului de angajaţi de la primărie (pe care primarul Niculae Cismaru îi laudă din suflet), ci de­spre deblocarea acelor posturi care vor spori siguranţa locuitorilor din Brănești, adică poliţia locală. Deocamdată, prin So­cie­tatea de Gospodărire, Pază și Transport înfiinţată la primărie după alegerea noului primar, există asigurat doar postul de șef al poliţiei locale. „Avem norocul de a fi angajat un om tânăr, foarte bine pregătit și alături de care avem multe planuri de viitor, însă, deși el este un câștig pentru noi, totuși nu poate lucra singur”, povestește Nicu Cismaru precizând că s-au întocmit deja și actele pentru achiziţionarea unor mașini, special pentru poliţia locală. Nu mai există spargeri în comună de când camerele de luat vederi au fost amplasate, însă poliţia locală are și alte atribuţii: ordinea și liniștea publică, circulaţia pe drumurile publice, disciplina în construcţii și afișajul stradal, protecţia mediului și multe altele. Concret, din echipa nou alcătuită la primărie lipsește forţa de acţiune a poliţiei locale care să lucreze alături de primar, viceprimar și consilieri în folosul comunităţii locale din Brănești.

Florin şi mâinile de aur

Florin este un om priceput din Brănești dar la fel de bine poate deveni și numele unei asociaţii neconstituite încă: aceea a brăneștenilor care și-au găsit de lucru acolo unde trăiesc. De fapt, Florin și ceilalţi brăneșteni sunt exponenţii ambiţiei primarului Niculae Cisma­ru de a crea locuri de muncă pe plan local pentru cetăţenii comunei. Artizanul Florin a creat noile panouri de lemn care vor fi amplasate la intrările în Brănești și, tot din lemn, viitoarele staţii de așteptare a transportului în comun. „Suntem alături de pădure, avem liceu silvic pe care și eu l-am absolvit, ce să caute în tradiţia noastră plasticul și metalul?” întreabă Nicu Cismaru. Apoi, alt tânăr din Brănești, un tânăr arhitect are sarcina conceperii proiectului amenajării Văii lui Drăgănescu în vederea transformării într-un loc de promenadă și sport. Și mai sunt și cei 10-12 angajaţi ai Societăţii de Gospodărire, Pază și Transport alături de care noul primar a început anul trecut defrișarea și curăţarea spaţiului verde din Brănești. Recent, aceștia au început reamenajarea spaţiilor verzi ale comunei unde s-au terminat lucrările de canalizare și s-au făcut trotuare și au înverzit cele două noi părculeţe. Absolvent, cum am mai spus al liceului silvic, Niculae Cismaru e familiarizat cu plantele, arbuștii și arborii așa că a ales personal ce trebuie plantat pentru fiecare loc: tufe de trandafiri în ­curbe pentru că acestea nu cresc ­mari să obtureze vizibilitatea șoferilor, stejari în părculeţul de la piaţa de animale pentru ca umbra să fie dublă și în parc, și la piaţă.

Makita – încă 1000 de locuri de muncă până în 2015

Unul dintre cei mai mai mari investitori străini în România, corporaţia japoneză SC Makita EU funcţionează pe raza comunei Brănești din 2005 iar din 2007 corporaţia a început fabricarea de scule electrice în România.  Cifra de afaceri de anul trecut – 200 milioane de euro cu 98% export din România – au contribuit la echilibarea balanţei de plăţi a României și, prin impozitele și taxele virate la bugetul local al comunei Brănești, Makita a contribuit și la dez­voltarea comunei. Și spune primarul Cismaru: „Sunt mai mult decât fericit că Makita a ales Brănești și relaţia de colaborare pe care am stabilit-o între Primărie și reprezentanţii corporaţiei este una deosebită din punct de vedere profesional.  Ne-am convins reciproc că suntem pe ruta „construcţiei” și legalitatea și seriozitatea se văd prin faptul că Makita cumpără în continuare terenuri pentru a-și continua dezvoltarea în România conform planului de afaceri aprobat în Japonia. Ieri (22 aprilie – nr.red.), am primit adresă oficială de la Makita prin care suntem asiguraţi ferm de continuarea programului de dezvoltare. Scrisoarea conţine și anunţul de a angaja 400 de oameni până la sfârșitul anului 2013 și alţi 850 în 2014. Așadar, până în 2015 Makita va avea sigur 1000 de noi angajaţi, preponderent din Bră­nești.” Firma japoneză va aduce în 2014 alţi bani (aproximativ un milion) la bugetul local dar investește și în oamenii din Brănești. Mai exact, în elevii liceului agricol pentru care au făcut sponsorizări și au donat utilaje și echipamente pe care primăria trebuie să le așeze într-un atelier mecanic unde elevii să înveţe concret să lucreze la strunguri, freze etc. Pepiniera de cadre este ceva normal în societăţile mai dezvoltate economic și japonezii știu aceasta de la ei de acasă. Așa, prin pepinieră, se și explică de ce viitori angajaţi vor fi din Brănești. Vorba primarului: „Makita oferă o variantă, nu obligă pe nimeni”.

Iar politica de ranforsare a pieţii muncii în Brănești continuă. Recent s-au înfiinţat  trei noi făbricuţe și primarul Nicu Cismaru i-a convins pe proprietarii altor societăţi comerciale cu puncte de lucru în Brănești să-și mute și sediul social în comună. Astfel, impozitele și taxele vor rămâne în comună, și nu la București, iar primăria pietruiește drumurile industriale necesare funcţio­nării respectivelor so­cie­tăţi comerciale.

Aşadar, din Brăneşti pentru Brăneşti

Ideile primarului Nicu Cismaru de a folosi 100% ceea ce există pe plan local și-au găsit succesul de multă vreme în alte comune din ţară. Nimeni nu mai inventează apa caldă în 2013, însă nimeni nu împedică pe nimeni să citească, să discute și să găsească ce e bun la alte primării din ţară sau străinătate și să aplice pe plan local ce are deja rezultate. Pe lângă săpăturile pentru apă și canal despre care vom vorbi în alt articol, la Brănești se fac săpături în spiritul comunei care, odată regăsit,  poate fi combinat cu nevoile secolului XXI.