Măsurile preventive luate de Poliţie şi de celelalte structuri decizionale precum şi migraţia infractorilor către statele dezvoltate, au făcut din Bucureşti, una dintre cele mai sigure capitale europene la momentul actual. Concluzia aparţine Fundaţiei Comunitare Bucureşti, în urma celui mai recent studiu pe care l-a dat publicităţii în aceste zile.

 

Cercetarea realizată după metoda canadiană Vital Signs, a arătat că Bucureştiul ocupă locul 29 în ceea ce priveşte indicele siguranţei, din 100 de oraşe europene. Capitala României se clasează imediat după oraşul Brno, din Republica Cehă.

„Indicatorii Vital Signs privind domenii cheie ale calității vieții capitalei au fost colectați în ultimele luni ale anului 2016 direct de la instituțiile publice care generează date, la care se adaugă informații preluate din cercetări sau studii academice, sub coordonarea universităților din capitală, și vizează evoluția activității din domeniile cercetate pe o perioadă de trei ani (2013 — 2016). Fundațiile comunitare folosesc Vital Signs, un instrument de cercetare dezvoltat în Canada, utilizat în comunitate pentru a monitoriza, pe baza unei metodologii, situația din domenii cheie de acțiune pentru identificat nevoi noi sau oportunități de acțiune”, explică directorul executiv al FCB (Fundaţia Comunitară Bucureşti), Alina Kasprovschi, citat de Agerpres.ro.

Şi totuşi… stăm mai prost decât multe alte oraşe

Bucureştiul este aşadar, una dintre cele mai sigure capitale europene. Şi totuşi… „Capitala României stă mai prost decât Clujul, Timișoara, Ljubljana, Varșovia sau Zagreb, dacă e să luăm doar Europa de Est, dar mai bine decât Praga, Bratislava sau Vilnius”, susține jurnalistul Vlad Odobescu, unul dintre cei care au colectat datele pentru realizarea studiului.