Al 266-lea Papă, Jorge Mario Bergoglio, s-a născut în 17 decembrie 1936 în Argentina. A urmat o formație de inginer chimist înainte de a intra la seminar și ca novice în Ordinul Iezuiților în 1958. A fost numit preot în 1969, episcop în 1992 și apoi arhiepiscop și președinte al Conferinței Episcopale din Argentina în perioada 2005-2011. În 2001 Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit cardinal. Și iată, în 13.03.2013 a fost ales Papă.

”Iezuitul auster care mergea cu metroul” scrie ziarul italian La Stampa care subliniază aplecarea noului Papă către cei săraci, precum și faptul că, în 2012, într-un interviu acordat ziarului citat, a denunțat bogăția și ambițiile din cadrul bisericii. ”Destul cu carierismul și vanitățile” a declarat atunci viitorul Papă.

Este cunoscut faptul că în anul 2001 înainte de Paștele catolic, Jorge Mario Bergoglio a spălat și a sărutat picioarele a 12 bolnavi de SIDA.

Primul papă venit de pe continentul american, Jorge Mario Bergoglio a busculat tradiția în momentul alegerii numelui său de Papă. Și-a ales numele de Francisc, o premieră pentru un suveran pontif.

Alegerea numelui a uimit lumea

Alegându-și un nume care nu a fost niciodată purtat de un suveran pontif, arhiepiscopul de Buenos Aires a făcut o alegere crucială care vorbește de la sine despre felul de om care este Papa. Dreptul canonic nu fixează reguli particulare în privința alegerii numelui și, din acest motiv, Jorge Mario Bergoglio a rupt tradiția existentă din secolul X. Din acel secol, toți Papii au purtat nume ale altor papi la care au adăugat o cifră care să corespundă succesiunii.

Noul șef al Bisericii catolice putea să aleagă, deci, dintre numele deja folosite – Sixtus, Bonifaciu, Honorius, Lucius sau dintre cele mai populare – Jean, Benoît, Alexandru, Grigore, Clément, Léon. Ei bine, nu. Noul Papă a ales să-l cheme Francisc cu referire directă la Sfântul Francisc de Assisi, unul dintre sfinții lumii catolice adorat pentru grijile pe care și le-a făcut pentru săraci și iubit pentru smerenia lui.