Este deja cunoscută cooperarea dintre Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și Consiliul Județean Ilfov în vederea organizării de programe de depistare precoce, diagnostic și tratament al tuberculozei.
În acest context, cele mai recente caravane de screening TB gratuit au avut loc, săptămâna trecută, în localitățile Găneasa și Glina. Astfel, la Găneasa, pe 24 aprilie, în intervalul orar 10.00-14.00, s-a organizat activitatea de depistare precoce a tuberculozei în cadrul grupurilor vulnerabile, în cabinetul mobil dotat cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid, unde s-au efectuat, fără plată, radiografii pulmonare. Autospeciala sanitară a fost amplasată în parcarea de lângă Primăria Găneasa (Str. Ștefan cel Mare 34) și singurele condiții impuse celor care au dorit să se examineze au fost ca aceștia să aibă 18 ani împliniți, domiciliul stabil în județul Ilfov și să nu fi beneficiat anterior de astfel de servicii, în cadrul acestor caravane mobile.
Pe 25 aprilie, cabinetul mobil s-a aflat, în intervalul orar 14.00-18.00, în parcarea de lângă Dispensarul din Glina (Str. Libertății), iar miercuri, 26 aprilie, în aceeași loc, în intervalul 10.00-14.00. În cele trei zile ale campaniei de depistare precoce a tuberculozei, desfășurate în Găneasa și Glina, s-au prezentat la evaluare 92 de persoane. De asemenea, în luna martie, în alte două zile de campanie, derulată în comunele Tunari și 1 Decembrie, 78 de persoane au fost evaluate. Iar în luna februarie, la Centrul pentru Persoane Vârstnice Periș, au fost prelevate alte câteva zeci de probe de spută, pentru analize în vederea depistării posibilelor cazuri de tuberculoză.
Toate aceste activități au fost și sunt completate de activități de informare, educare și conștientizare, desfășurate inclusiv prin intermediul medicilor de familie, la nivelul județului Ilfov, iar persoanele diagnosticate beneficiază de activități de sprijin în vederea facilitării participării la tratament (ex. consiliere psihologică, plan de susținere individual personalizat, subvenții și alte servicii adaptate și necesare).
Screening-ul TB se derulează în cadrul proiectului POCU/4.9/225/117426 ”Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Ce este tuberculoza?
Tuberculoza (TB) este o boală infecțioasă, cauzată de bacilul Mycobacterium tuberculosis și care afectează cel mai adesea plămânii (tuberculoză pulmonară). Mai rar se poate localiza și în alte părți ale corpului. Se transmite de la om la om prin picături foarte mici de salivă sau de secreții bronșice. Cel mai adesea, la persoanele sănătoase, contactul cu aceste picături nu este urmat de îmbolnăvire, deci nu determină semne și simptome, ci numai o stare de sensibilitate denumită infecție latentă. Se estimează că circa o treime din populația lumii are infecție latentă tuberculoasă. Cu toate acestea, bacteria respectivă rămâne în corpul persoanei și poate să inducă apariția bolii (tuberculoza activă) la un timp variabil după infecție (luni, ani), când persoana respectivă trece printr-o perioadă mai solicitantă și îi scade imunitatea (capacitatea proprie a corpului de a se apăra de boli/microbi).
Principalele semne ale tuberculozei, la adulți, sunt: tuse persistentă, mai mult de 3 săptămâni, cu sau fără producție de spută, expectorație cu conținut de puroi și/ sau sânge, dificultăți în respirație, durere toracică, subfebrilitate sau febră, scădere în greutate, transpirație nocturnă sau după eforturi mici. Iar, la copii: oboseală fizică, slăbiciune, tuse persistentă, febră persistentă, scădere în greutate în ultimele 3 luni (copilul nu se dezvoltă), lipsa poftei de joacă. La copii, boala este transmisă de cele mai multe ori de un adult din familie și este greu de diagnosticat!