Metrorex și Ministerul Transporturilor  ne ard la buzunare

Ministerul Transporturilor și Metrorex pregătesc călătorilor cu metroul surprize mai puțin plăcute, în luna lui Mărțișor. Un proiect de act normativ, aflat în dezbatere publică, prevede majorarea tarifelor călătoriei cu metroul, pentru a crește bugetul companiei.

Dacă noua reglementare va fi adoptată și pusă în aplicare, începând cu data de 28 martie, vom scoate mai mulți bani din buzunar, pentru călătoria cu metroul. Măsura a fost luată pentru a mări veniturile companiei Metrorex, atât cât va fi necesar pentru a continua să asigure transportul călătorilor, în bune condiții. Reprezentanții Metrorex au semnalat necesitatea creșterii bugetului și pentru a putea acoperi cheltuielile aferente pieselor de schimb, a pregătirii profesionale a angajaților și a agenților care asigură paza și protecția călătorilor.

“Statul acoperă doar 88% din necesarul firmei”

“Subvenția de la bugetul de stat alocată S.C. Metrorex S.A. prin Legea bugetului de stat pentru anul 2015, în valoare de 328.000 mii lei, reprezintă circa 88% din necesarul fundamentat de societatea Metrorex, în valoare totală de 373.000 mii lei. Se are în vedere că, în perioada analizată de la ultima ajustare a tarifelor, august 2012, și până în luna noiembrie 2014, prețurile de consum pentru anumite elemente care au pondere mare în cheltuielile de exploatare ale Metrorex au crescut, astfel că indicele de creștere a prețurilor specifice pentru combustibili, apă și canal și energie termică a fost: pentru combustibili – 102,25%, pentru apă-canal – 121,69%, pentru energie termică – 101,69%”, se arată în referatul de aprobare.

 

Cât vom plăti în plus?

Cea mai ieftină cartelă, cea cu două călătorii, ne va costa 5 lei, nu 4 lei, ca acum. Dacă vom opta pentru achiziționarea unei cartele cu zece călătorii, vom scoate din buzunar 20 de lei, nu 15 lei, ca în aceste zile. De asemenea, pentru abonamentul săptămânal cu număr nelimitat de călătorii vom plăti 25 de lei, față de 20 de lei cât plătim la momentul actual. Iar pentru abonamentul lunar nelimitat, vom da 70 de lei, față de 60 de lei, cât achităm în prezent.

 

Abonamentele cu 62 de călătorii vor fi eliminate

Dispar cartelele lunare cu 62 de călătorii. Având în vedere numărul mare de reclamații primite de la călători, cu privire la expirarea perioadei de valabilitate înainte de epuizarea numărului total al călătoriilor sau efectuarea tuturor călătoriilor înainte de expirarea perioadei de valabilitate, Metrorex va elimina abonamentele cu 62 de călătorii. Acestea vor fi înlocuite cu abonamentele lunare nelimitate.

 

 Cartelele cumpărate pot fi utilizate și după 28 martie 

Atenție! Nu aruncați cartelele sau abonamentele achi­ziționate înainte intrarea în vigoare a noului ordin, dacă nu le-a trecut termenul de valabilitate! “Cartelele cumpărate până la data de 27 martie, pot fi utilizate până la terminarea numărului de călătorii sau expirarea datei de valabilitate înscrisă pe cartelă”, anunță Metrorex.