Sâmbăta trecută, Congresul Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) și-a ales noua conducere. La eveniment a lipsit fostul copreședinte ALDE, Daniel Constantin, care a boicotat acest forum al liberalilor și democraților, pentru că a considerat că a fost convocat în mod nestatutar.

Călin Popescu Tări­ceanu a fost singurul can­­didat la funcția de pre­­ședinte al acestei for­mațiuni politice. El a fost ales, prin vot electronic, cu 1.065 voturi „pentru”, din 1.094 exprimate.

Copreședintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, în deschiderea lucrărilor Congresului ALDE, că această for­mațiune poate deveni, du­pă alegerile din 2020, principala forță politică de centru-dreapta.

Tăriceanu a lăudat programul de guvernare al PSD+ALDE

Noul președinte al ALDE a declarat că este foarte important ca programul de guvernare să fie dus la bun sfârșit. „Programul de guvernare este unul foarte ambițios, dar realizabil și sunt convins că dacă vom reuși să și comunicăm cel puțin la fel de bine pe cât o să facem în mod concret, pe cât vom fi capabili să aducem la cunoștința ce­tățenilor, a votanților noștri măsurile pe care le adoptăm, proiectele pe care le realizăm, am convingerea că în anul 2020, la viitoarele alegeri, vom ajunge să ne consolidăm, să creștem rezultatul pe care l-am avut anul trecut în decembrie și să obținem cu mult mai mult, astfel încât să devenim principala forță de centru-dreapta din România”, a afirmat Tăriceanu.

A fost ales și BPE al ALDE

Delegații la Congresul ALDE și-au ales sâmbătă și Biroul Politic Executiv. Dintre cei 33 de membri ai Biroului Politic Executiv, 16 sunt vi­ce­președinți și 17 sunt membri. Vicepreședinții sunt: Grațiela Gavrilescu, Teodor Meleșcanu, Andrei Gerea, Varujan Vosganian, Constantin Avram, Ste­luța Cătăniciu, Toma Petcu, Ovidiu Silaghi, Alexandru Băișanu, Ioan Țintean, Mihai Nița, Marian Cucșa, Mircea Moloț, Ion Cupă, Nicolae Nasta, Dumitru Lovin. Ceilalți membri aleși au fost: Daniel Chițoiu, Dian Popescu, Mircea Mina, Viorel Ilie, Viorel Palașcă, Marius Popa, Ioan Ciugulea, Cornelia Negruț, Cristian Dima, Jean Tucan, Ionel Cel-Mare, Florică Calotă, Ioan Lazăr, Remus Borza, Radu Cojocaru, Marius Mateescu, Cătălin Har­nagea. De asemenea, au fost aleși 12 membri supleanți.

Constantin contestă alegerea lui Tăriceanu

Daniel Constantin, într-o postare pe Facebook, îl critică aspru pe Tăriceanu. El spune că Tăriceanu a încercat să și asigure președinția ­ALDE dând din coate împotriva celor care i-au fost alături, călcând pe onoare și respect și, mai mult, întrebând apoi de ce au trădat. „Este precum în bancul celebru în care împingi pe cineva pe scări și apoi întrebi de ce se grăbește”, a scris Constantin  pe pagina sa de Facebook.

Articolul a apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.348