Ocazii speciale pentru mediul de afaceri, din judeţ
Ea a luat fiinţă cu 15 ani în urmă. Adică în 1998. În primul rând, este nevoie să ştim cine este, cu ce se ocupă un asemenea organism şi ce obiective de interes public, urmăreşte. Un lucru însemnat, este acela că poate aduna de la societățile comerciale oferta de mărfuri disponibile, pentru produse româneşti, la export. Urmează alte detalii şi precizări extrem de utile, pentru oamenii de afaceri, mai ales.
Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Ilfov este o organizaţie neguvernamentală. Are un caracter autonom, în sensul că nu este înscrisă niciunui comandament politic. Iar scopul urmărit este, în esenţă, promovarea comerţului şi industriei naţionale pe aceste planuri importante, aducătoare de beneficii. Totul, pe fondul cunoaşterii partenerilor potenţiali şi prestabilirii unor sisteme de colaborare, cu efecte comercial-economice pe termene imediate, medii sau lungi.
“Susţinem interesele mediului de afaceri”
Sigur, precizarea că judeţul Ilfov, are un asemenea organism remarcabil pentru o mai bună reprezentare şi susţinere a intereselor comerciale din zonă este de cea mai mare însemnătate. Implicarea sa directă în întărirea relaţiilor economice cu parteneri specifici, confirmă un mediu stabil şi coerent în formarea unei pieţe interne libere, concurenţiale, durabile. Dar şi deschiderea spre exterior a potenţialului de lucru este una dintre ţintele programate ale acestei asocieri de membri.
Obiective, urmărite cu asiduitate
Iată, succint, câteva dintre cele mai importante:
– Dezvoltarea şi diversificarea modalităţilor de valorificare a informaţiilor în afaceri ; promovarea sistematică a ofertei de servicii a Camerei de Comerţ către membrii săi şi operatorii economici, care încă nu şi-au concretizat intenţia de adeziune la Cameră; consultanţa de afaceri – orientare pe domenii, oportunităţi, condiţii specifice de afaceri etc.); participarea la acţiuni concrete de promovare a comerţului exterior românesc, prin sprijinirea şi orientarea ofertelor exportatorilor, către anumite zone de interes strategic pentru România; intensificarea schimbului de informaţii între Camera de Comerţ şi Industrie Ilfov şi celelalte Camere Teritoriale, privind investitorii şi obiectivele investiţionale din judeţ.
„Tigrii est-asiatici”
Anul a început în forţă la Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Ilfov. Bineînţeles sub egida Camerei de Comerţ a României. În urmă cu numai două săptămâni a avut loc o întâlnire remarcabilă cu membrii unei echipe de peste 25 de oameni de afaceri, sud-coreeni. Aceasta, cu prilejul vizitei în România a delegaţiei economice, condusă de Excelenţa Sa, Viceministrul pentru Industrie şi Tehnologie, dl. Jae Hong Kim.
„Tigrii est-asiatici” sunt supranumite ţările cu o accentuată dinamică economică, din zona amintită. E vorba despre Hong Kong, Singapore, Coreea de Sud şi altele.
Ca să vă faceţi o imagine
Oaspeţii au adus cu ei o delegaţie economică, ce a cuprins opt firme cu activităţi din domeniile: materiale plastice (fire şi fibre sintetice), produse chimice de curăţat „Scale Sniper”, medicină, materii prime pentru industria farmaceutică, produse farmaceutice, mobilier şi decoraţiuni pentru interioare. Au fost vizate cu precădere exportul sau importul de produse şi cooperarea pe planuri de interes comun. Ei şi-au manifestat dorința de a lucra cu firme din infrastructura şi industria românească.
„Sud-coreenii îşi revin rapid, după recesiunea mondială”
Este ceea ce a afirmat Dan Dumitru, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Ilfov, după întâlnirea la Forumul de Afaceri România – Coreea de Sud, de la sfîrşitul lunii ianuarie. ”Ei se află într-o cursă energică de recăpătare a dinamicii dezvoltării, proprie perioadei de dinaintea crizei economice, care a lovit lumea. Ce îşi doresc ei de la noi? În principal? Iată: deschiderea unei porţi de intrare pe pieţele Uniunii Europene. Să nu mire pe nimeni asta. Pentru că este normal să se petreacă aşa ceva, dacă vorbim cel puţin despre poziţia noastră geografică, deosebit de avantajoasă. Cu precizarea că mă refer aici în special, la contextul comercial al demersurilor întreprinse”, a conchis el.
Irakul aşteaptă societăţi comerciale româneşti
La Duhok, în capitala Guvernoratului cu acelasi nume – CCI Ilfov are deschisă o filială extrem de activă. Şi invită agenţii noştri economici, sprijinindu-i să-şi înfiinţeze sucursale acolo. Sunt ocazii deosebite pentru încheierea de contracte în construcţii, gospodărirea resurselor de apă (reabilitări de râuri) şi agricultură.
Prilejuri favorabile pentru afaceri
La fel, e provincia Erbil, tot în zona liberă a Irakului. Dan Dumitru, ca bun cunoscător al regiunii, s-a implicat direct în organizarea de misiuni economice, deosebit de utile pentru firme româneşti.
El afirmă: „Anul trecut, Erbil a avut un buget de 19 miliarde de dolari. Îşi dezvoltă infrastructura, însemnând apă, canal, gaze, energie. Au şi mare proiect pentru construirea unei căi ferate. România – inclusă în programul ONU „Petrol, contra hrană” – are avantajul de a putea participa la toate aceste tipuri de lucrări, în Irak. La fel cum a procedat şi „DIMAR”, o firmă cu capital 100% românesc, foarte puternică în construcţii speciale, mai ales hidroenergetice. Ea au câştigat licitaţia de 100 de milioane $, a proiectului pentru construirea unui baraj şi, separat, construcţia unei porţiuni de autostradă, la ieşirea din oraşul Zahu. Sunt multe astfel de exemple”, spune directorul CCI Ilfov.
O nouă filială CCI Ilfov, în Malta
Tăierea panglicii inaugurale a noului sediu se va face peste 3 zile. Adică la 20 februarie, în capitala La Valletta. „Iată că programul de colaborare româno-maltez devine concret. Asta pentru ca oamenii de afaceri să se bucure de toate înlesnirile unei colaborări avantajoase şi rodnice”, conchide Dan Dumitru.