După Corbeanca, Buftea și Gruiu, cel mai amplu și bine primit program social, demarat în acest an la nivelul județului Ilfov, respectiv ”Campania de depistare a bolilor cardiovasculare asimptomatice, la pacienții cu risc cardiovascular înalt”, inițiată și organizată de către Jurnalul de Ilfov, în parteneriat cu specialiștii Centrului de Recuperare Cardiovasculară CardioRec, Corbeanca, a ajuns și la Periș, unde a beneficiat de sprijinul Consiliului Local și al primarului Anghel Albu.

În numai trei ore, zeci de bărbați s-au prezentat la sediul Căminului pentru persoane vârstnice din Periș, unitate care a pus la dispoziția dr. Clara Alexandrescu, medic primar cardiologie Centrul de Reabilitare Cardiovasculară CardioRec, Corbeanca – o cameră amenajată pentru consultarea pacienților. Acestora li s-au făcut electrocardiograme, le-a fost măsurată tensiunea arterială și li s-a testat capacitatea pulmonară. Au fost întrebați dacă fumează, dacă beau, dacă fac sport, dar și despre ce meserie au sau au avut înainte de pensionare. În funcție de rezultatul investigațiilor, cei cu risc crescut de apariție a bolilor cardiovasculare au primit indicații medicale și li s-au făcut programări pentru investigații suplimentare, gratuite, la CardioRec (teste de efort sau coronarografii). Spre exemplu, un caz deosebit a fost al unui bărbat de 39 de ani (operat în 2009) pentru triplu by-pass aorto-coronarian – care a primit indicația de recuperare post-chirurgie cardiacă, timp de 5 zile, gratuit, la clinica din Corbeanca. I s-a făcut o programare și, imediat ce își va lua și biletul de trimitere de la medicul de familie, se poate prezenta la Centru pentru internare. Un alt bărbat, cu tensiune arterială ridicată a fost programat chiar pentru a doua zi (duminică), pentru investigații suplimentare, mai ales pentru că acesta era șofer profesionist, iar riscul unui posibil infarct miocardic în timpul activității nu a putut fi ignorat. ”Chiar dacă această campanie se adresează, cu precădere, bărbaților de peste 40 de ani, aceștia fiind mult mai predispuși la boli cardiovasculare decât reprezentantele sexului frumos, vârsta tânără a bărbatului pe care tocmai l-am consultat, care a suferit deja o intervenție chirurgicală atât de complicată, la doar 35 de ani, indică serveritatea bolii cardiace și necesitatea prevenției”, ne-a declarat medicul Clara Alexandrescu. În opinia acesteia, deși  mulţi sunt bolnavi sau cu risc mare de a dezvolta boli cardiovasculare (spre exemplu cei care au hipertensiune), oamenii nu prea merg la medic. Și nu pentru că nu ar fi interesați de sănătatea lor, ci pentru că se tem de costurile mult prea mari pe care nu le pot achita. Iar alții, care au primit la un moment dat, tratament medicamentos recomandat de specialist, nu se țin de el.

„În România, bolile inimii și ale vaselor sanguine, reprezintă principala cauză de deces, internare în spital și handicap fizic, la nivelul populației adulte și vârstnice. Țara noastră ocupă locul trei în lume la mortalitate, din cauze cardiovasculare. Conform statisticilor, doi din trei oameni se sting din cauza unor afecțiuni ale inimii și vaselor de sânge. În țara noastră, la fiecare 20 de minute, o persoană suferă un accident vascular cerebral, iar la fiecare 30 de minute, alta face infarct”, avertizează dr. Clara Alexandrescu.

Înaintea începerii efective a consultațiilor, echipa de la CardioRec a vizitat Căminul de la Periș și a apreciat condițiile de îngrijire ale asistaților. De altfel, ultimul bărbat investigat de către medicul Clara Alexandrescu a fost chiar managerul unității aflate în subordinea Consiliului Județean Ilfov, Cristian Gheorghe. Printre pacienți s-au aflat și câteva femei care au dorit să-și controleze inima.