Numărul cetățenilor dornici să se vaccineze a crescut semnificativ, din a doua jumătate a lunii octombrie ˜ Medicii semnalează că vaccinul este sigur și au observat multe reacții benefice la pacienții care sufereau de diferite boli, fără legătură cu COVID-19

Deschis din luna martie, după o mobilizare de excepție a personalului medical și a autorităților, în frunte cu primăria, centrul de vaccinare al comunei Clinceni, amenajat în cadrul Centrului Social, își primește cetățenii în continuare pentru administrarea serurilor anti-COVID-19. În ultimele zile numărul doritorilor a crescut simților, iar medicii care lucrează în centrul de vaccinare spun că după administrarea serului anti-COVID, unii cetățeni au observat că li s-au ameliorat simptomele diferitelor afecțiuni de care sufereau.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 573

Aflat într-o scurtă vizită prin comuna Clinceni, Jurnalul de Ilfov a descoperit, cu bucurie, că la Centrul Social Clinceni, în cadrul căruia a fost amenajat centrul de vaccinare al comunei, holurile erau animate de cetățeni veniți pentru a primi serurile ­anti-COVID-19.

Dr. Ramona Dumitraș­cu, medic primar medicină de familie, coordonatorul centrului de vaccinare din Clinceni, ne-a declarat că numărul pacienților dornici să se vaccineze, a crescut după 18 octombrie, exact când a început să crească incidența îmbolnăvirilor de coronavirus. ”Pentru că am avut o incidență mare în comuna Clinceni, oamenii au început să se sperie și, în consecință, au început să vină să se vacineze din ce în ce mai mulți. A fost un moment când eram pe primul loc la numărul celor testatați pozitivi în Ilfov. Acum, peste 80% din numărul persoanelor care se vaccinează este din Clinceni. Oamenii au văzut că numărul pacienților nevaccinați, care au ajuns la spital cu afecțiuni severe și foarte grave este în creștere. Când cetățenii au văzut cât de rea este situația pacienților intubați, din secțiile ATI care au devenit neîncăpătoare, s-au speriat și au venit la centrul de vaccinare. Practic, numărul solicitanților a crescut cu peste 60% în acele zile”, ne-a spus dr. Ramona Dumitrașcu. Astfel, spre sfârșitul lunii octombrie, solicitările pentru vaccinare din partea pupulației din comuna Clinceni s-au înmulțit spectaculos, comparativ cu lunile anterioare.

Dacă pe 10 octombrie, se înregistrau 16 pacienți vaccinați într-o zi, după 18-20 octombrie, ­s-au vaccinat aproape 80 de persoane pe zi. ”Iar după data de 21 octombrie, când televiziunile au început să arate realitatea crudă și cât de mare este numărul de îmbolnăviri și mai ales cel al deceselor provocate de această boală, avem acum peste 130 de persoane care se vaccinează într-o zi. Au început să vină oamenii de frică”, spune dr. Dumitrașcu.

Conform platformei oficiale de vaccinare anti-COVID-19, capacitatea de vaccinare a centrului din Clinceni ar fi de 96 de pacienți pe zi. Dar până la ora 10.00, când am ajuns noi la centru, se vaccinaseră deja 50 de persoane, la Clinceni.

Și vaccinații pot face COVID-19, dar o formă mai ușoară

Medicul coordonator al Centrului de Vaccinare Clinceni ne-a spus că acum vin să se vaccineze persoane din toate categoriile de vârstă, dar predomină cetățenii cu vârsta cuprinsă în intervalul 45-65 de ani. Foarte mulți au venit de frica ­COVID-19, dar sunt și mulți care s-au vaccinat din cauza restricțiilor impuse de autorități pe fondul pandemiei. ”Am avut și cetățeni din Domnești. Noi primim cetățenii pentru vaccin de oriunde. La rata de mortalitate care se înregistrează în țară, imposibil să nu fie un caz de deces de care să nu fi auzit în familie sau între prieteni. Da, si vaccinații se infectează, dar reacțiile, simptomele sunt altele. Și cei vaccinați pot să facă ­COVID-19 dar forma de boală este mult mai ușoară, net mai ușoară și răspunde la tratament. Organismul nevaccinat este lipsit de apărare. Oamenii vin cu emoții pentru că sunt foarte mulți neinformați, care urmăresc alte canale decât sursele oficiale și care prezintă informații eronate”, a semnalat dr. Dumitrașcu.

Aceasta a spus că cetățenii care vin pentru prima doză de vaccin au o teamă foarte mare, de reacții adverse, deși singurele reacții mai severe au fost la persoane care au avut COVID. ”Au fost puține reacții mai severe, dar de fapt este vorba despre persoane care reacționează foarte repede după vaccin, cu febră, oboseală sau anemie, dar toate aceste simptome trec în câteva ore. Am vaccinat și copii de la vârs­ta de 12 ani. La început se vaccinau doar persoane în vârstă, cu afecțiuni, dar nimeni nu a avut reacții semnificative. Nu înțeleg de ce nu se spun aceste lucruri”, a completat medicul de familie.

Pacienții trebuie să se informeze doar din surse autorizate

Specialistul ne-a precizat că, mai mult, după administrarea vaccinului a observat că unora dintre persoane au început să le treacă durerile articulare. Unei persoane în vârstă de 94 de ani i-a revenit mirosul, care dispăruse de foarte mulți ani. Un alt cetățean care suferea de psoriazis, a spus că a observat o remisie a manifestărilor. ”Deci putem vorbi și despre beneficii multiple postvaccinare asociate și altor boli. Cred că ar trebui precizate și aceste lucruri. Din experiența noastră, la persoanele vaccinate sunt efecte adverse cu simptome specifice unei răceli sau o ușoară amețeală,  febră,  frison, dureri musculare, reacții care însă se tratează corespunzător, dar au fost și pacienți cu afecțiuni benefice imedia­te”, a semnalat medicul.

Persoanele care nu ­s-au vaccinat până acum nu s-au vaccinat de frică. Specialiștii centrului de vaccinare din Clinceni spun că oamenii trebuie să știe că înainte de vaccinare li se răspunde la orice întrebare legată de starea de sănătate, cetățenii pot discuta cu medicii despre afecțiunile de care suferă, pot cere lămuriri legate de vaccinare. ”Noi încercăm să ne apropiem de cetățeni, să înțeleagă că trebuie să vorbească cu noi, să vorbească cu un specialist sau cu cei care au trecut prin vaccinare sau prin boală”, a afirmat dr. Ramona Dumitrașcu, insistând că toate informațiile trebuie să vină din partea unor persoane autorizate și nu trebuie crezute zvonurile care nu pot fi verificate.

Persoanele nedeplasabile pot solicita echipe mobile de vaccinare

Georgeta Pârneci, asis­tent medical comunitar în Clinceni, ne-a spus că după ce a lucrat până la vârsta pensionării, ca asistent medical șef la Spitalul din Domnești, se ocupă acum mai ales de persoanele în vârstă, mai ales cele vulnerabile. ”Le duc medicamente, le iau rețete, le fac injecții dacă este cazul, le explic necesitatea vaccinării, dacă au probleme și nu pot merge la medicul de familie, fiind asistentă medicală. Merg și cu certificatul meu, ca să le dovedesc cetățenilor că m-am vaccinat, am făcut cele trei doze”, ne-a spus Georgeta Pârneci, mândră că a adus mulți cetățeni la vaccinare, convinși de către domnia sa.

Trebuie știut însă că și în comuna Clinceni, există posibilitatea de programare pentru vaccinare și la domiciliu, pentru persoanele cu dizabilități sau centrele de vârstnici. Cetățenii trebuie doar să anunțe acest lucru. ”Ne-am mobilizat toți, echipa, primăria, pentru dezinfecție, curățenie, avem condiții optime de vaccinare. Îi așteptăm pe toți să se vaccineze, aici sau la domiciliu, unde doresc. Numai să știe că suntem pregătiți pentru ei”, a încheiat dr. Ramona Dumitrașcu.

La centrul de vaccinare din Clinceni am stat de vorbă și cu Mircea Ghiță, personal civil în cadrul armatei. Este unul dintre cetățenii comunei Clinceni care și-a făcut deja cea de a treia doză de vaccin. ”Consider că așa este bine, iar altă soluție nu există pentru a scăpa de pandemie. Doresc să dau un exemplu și altor oameni, pentru vaccinare, să vadă că nu este de joacă cu pandemia. Eu consider că vaccinarea este un lucru bun, necesar. În situația de față trebuie să facem vaccin, nu pentru a merge în mall, ci pentru sănătatea noastră și a celor din jur. Să îmi protejez familia, colegii de serviciu”, a spus acesta.

Doamna Alina a venit la centru, cu fiica sa, adolescentă, care are vârsta de 15 ani. Alexia ne-a spus că a reușit să își convingă mama să o lase să se vaccineze, pentru că ea consideră că așa este bine, așa se apără de boală.