Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului și specialiștii Institutului Oncologic din București continuă seria investigațiilor gratuite realizate femeilor din Ilfov, în cadrul campaniei de „Prevenție și Depistare a Cancerului de Col Uterin”. Sâmbătă, 5 mai, beneficiarele programului au fost reprezentantele sexului frumos din Moara Vlăsiei.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 402, ediția print

Peste treizeci de femei cu vârste cuprinse între 25 și 64 ani, din această comună, au fost examinate, de o echipă de medici. „Ne bucurăm foarte mult că femeile au început să conștientizeze importanța acestui examen medical și vin în număr din ce în ce mai mare pentru că au aflat cât de important este să-și facă acest test Babeș-Papanicolau în urma căruia pot preveni alte afecțiuni. Acest test este foarte important, mai ales că rezultatele de până acum indică faptul că sunt leziuni precursoare de cancer care pot fi tratate. Nu este indicat să se ajungă la leziuni grave care pot fi cu greu tratate, costă foarte mult și suferința e foarte mare, pe când leziunile incipiente pot fi tratate cu un minim efort atât pentru pacient, cât și pentru personalul medical, astfel încât să se obțină rezultate foarte bune în timp”, a spus dr. Virgiliu Prunoiu, coordonatorul Programului ­Screening din cadrul Institutului Oncologic București, citat de Basilica.ro.

În total, peste 200 de femei din Ilfov au beneficiat de programul voluntarilor CMN

Campania a fost inițiată de voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului la începutul acestui an. Ea se adresează în special femeilor care provin din zone rurale afectate socio-economic. „Este foarte importantă această campanie pentru că, în general, marea majoritate a pacienților care se prezintă la Institutul Oncologic sunt în faze terminale și atunci preferăm să venim noi în întâmpinarea lor. Poate, dacă e să găsim ceva, să găsim la început”, a spus dr. Cristina Șaptefrați, medic primar obstetrică-ginecologie, cu competențe în oncologie, potrivit aceleiași surse. Până în prezent, în cele șase ediții ale campaniei de „Prevenție și Depistare a Cancerului de Col Uterin” au fost înregistrate peste 200 de beneficiare din localități din Ilfov. Acest program, ca de alt­fel toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN), sunt derulate de voluntari sub coordonarea atentă a părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Foto: BASILICA.RO