⬤ Aproape 40 dintre ele au probleme de sănătate

Medicii în evidențele cărora se află femeile din comunele Nuci și Grădiștea au intrat în posesia rezultatelor investigațiilor efectuate de acestea, în cadrul campaniei desfășurate de Patriarhia Română în parteneriat cu Institutul Oncologic din București. Rezultatele probelor prelevate de la paciente la începutul anului sunt îngrijorătoare. Multe femei de la sate au probleme serioase de sănătate și necesită ample examinări și tratamente de specialitate pe termen lung.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 399, ediția print

Până să ajungă voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) în comunele lor, o mare parte dintre femeile din Nuci și Grădiștea, nu-și făcuseră niciodată testul care le poate feri de  complicațiile cancerului de col uterin și care, implicit, le-ar putea salva viața. „Nu am mai făcut Testul Babeș-Papanicolau, nu știu cum e. Am citit despre el. Am două fete de 27 și 30 de ani și nici ele nu au făcut acest test”, a spus o femeie în vârstă de 52 ani, care a beneficiat de controalele oferite de specialiști, în campania de la Nuci. Este esențial ca toate femeile să facă periodic acest test care permite diagnosticarea eventualelor leziuni canceroase din timp, când viața le-ar putea fi salvată, spun organizatorii. Iar programul Patriarhiei, demarat în parteneriat cu specialiștii Institutului Oncologic din Capitală, oferă această șansă și femeilor fără posibilități financiare și asigurare de sănătate, din satele în care, oricum, nu ar putea fi efectuate astfel de investigații clinice.

Din 85 de paciente care au fost investigate, 30 au probleme de sănătate. „Rezultatele arată că 55 de femei sunt sănătoase și vor fi chemate, conform protocolului, pentru repetarea examenului peste 5 ani. 30 prezintă diverse afecțiuni care necesită colposcopie și/sau tratament ginecologic de specialitate și monitorizare de la 1 la 3 ani”, explică dr. Virgiliu Prunoiu, coordonator Screening la Institutul Oncologic București, conform Basilica.ro. Dar, pentru că 15 paciente necesită analize amănunțite care pot fi realizate numai în baza unui sistem complet pentru video-colposcopie digitală, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului îl vor cumpăra din fondurile pe care ­le-au strâns în cadrul semimaratonului caritabil Run for Life, organizat de ei în data de 10 martie.

„La recoltarea probelor au participat medici și asistente din cadrul Institutului Oncolo­gic București, sprijiniți de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului aflați sub coordonarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, dar și de preoții din localități și reprezentanți ai oficialităților locale”, a spus Dan Prună, coordonatorul voluntarilor, citat de Basilica.ro. Campania se desfășoară în baza protocolului încheiat în luna ianuarie a acestui an între Institutul Oncologic ”Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu”, din București și Patriarhia Română. Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului se derulează de către voluntari sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru. De altfel, Biserica Ortodoxă Română este cel mai mare filantrop raportat la contribuția sa în acțiunile sociale. Zeci de mii de persoane au beneficiat până în prezent numai de proiectele desfășurate de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale. Reamintim că, prin programul „Donează sânge, salvează o viață!” au fost colectate peste 10 tone de sânge. De asemenea, prin intermediul proiectelor „Sănătate pentru sate” și „Prevenție și educație pentru sănătate” au fost asistați și consiliați în diferite specializări medicale foarte mulți oameni de la sate.

Foto: BASILICA.RO