Sâmbătă, 27 iulie. În ziua prăznuirii Sfântului Pantelimon, ocrotitorul medicilor și vindecătorul bolnavilor, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului și-au dat mâna cu medicii și asistenții Institutului Oncologic din București, pentru a salva alte vieți. Împreună cu experții în sănătate, aceștia au ajutat femeile din comuna Cornetu să prevină temutul cancer de sân și cel de col uterin.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 465, ediția print

Aproximativ 50 de femei cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, din Cornetu, și-au făcut astfel, testul Babeș-Papanicolau gratuit și au primit cele mai complete și corecte informații cu privire la evitarea dezvoltării celulelor canceroase care le-ar putea ­curma viața. Prin grija medicior și asistenților de la Institutul Oncologic din București, doamnele au efectuat și un control mamar de rutină. Investigațiile și sfaturile medicale de maximă importanță pentru sănătatea femeii le-au adus voluntarilor Patriarhiei Române și specialiștilor Ministerului Sănătății încă un succes al campaniei „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin uterin“.

„Am găsit câteva modificări la trei paciente. Așteptăm să vedem rezultatele și în funcție de acestea, să vedem ce facem mai departe. Este foarte important ca femeile să nu stea până când boala se declanșează, ci să descoperim leziunile înainte de a se declanșa boala canceroasă, pentru că numai așa pot avea un maxim de șansă de supraviețuire. Foarte important este și consultul primar, pentru că una este să găsim niște leziuni pre-maligne sau un cancer la început și altceva este când ajung la doctor și sunt pline de metastaze și nu mai putem face mai nimic pentru ele“,  ne-a explicat dr. Cristina Șaptefrați, medic primar ginecologie-oncologică, unul dintre medicii care este întotdeauna alături de femeile care-și doresc să trăiască sănătos.

Despre utilitatea programului în această comunitate a vorbit și dr. Ștefania Luca, medic de familie în Cornetu. „Din păcate, în ultimul an, numărul de cazuri de tumori de sân este în creștere și, din păcate, cele maligne ­s-au confirmat și sunt câteva cazuri în tratament oncologic. Încă nu este bine împământenită ideea de a efectua analize preventive, iar inițiativa Patriarhiei și a Institutului Oncologic București de depistare precoce a formațiunilor tumorale poate aduce un mare beneficiu femeilor, urmare a conștientizării riscului acestor afecțiuni“, a spus dr. Luca. Și pacientele au privit acțiunea cu deosebit interes. „Îmi pare bine că s-a organizat această campanie. Le mulțumim din suflet organizatorilor pentru faptul că ne-au inclus și pe noi în programul lor! Este de folos pentru a preveni cancerul de col uterin și problemele de sân care pot apărea“, ne-a spus o pacientă.

Viața unor paciente ar putea fi în pericol din cauza bolii

Dar importanța campaniei se reflectă cel mai bine în rezultatele investigațiilor. „Rezultatele de la activitatea din Cornetu nu sunt deloc îmbucurătoare. 9 dintre femeile examinate prezintă infecții/inflamații iar 3  necesită colposcopie/biopsie. Din ianuarie 2018 până în prezent, am avut 22 de astfel de activități. Este important că femeile au început să conștientizeze cât de important este să prevină, să vină din timp la medic și să afle din timp de problemele de sănătate. Această campanie a venit în sprijinul acestor doamne, atât cu testul Babeș-Papanicolau și un consult ginecologic, cât și cu un consult la sân. Recent, am început și această examinare la sân. Specialiștii IOB au efectuat testul Babeș-Papanicolau pentru 551 de femei din județul Ilfov. 45 beneficiare au necesitat colposcopie/biopsie și 137 au avut nevoie de alte tratamente ginecologice de specialitate. De asemenea, în cadrul acestei campanii 50 femei au beneficiat de o activitate de informare, iar 83 de un consult primar la sân“, ­ne-a spus Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Trebuie amintit faptul că, și de această dată, preoții din localitate s-au îngrijit de buna desfășurare a campaniei. De altfel, toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului României și sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru. După Campania de la Cornetu, părintele a ținut să sublinieze faptul că: „Voluntariatul nu este altceva decât iubirea lui Dumnezeu manifestată între oameni și cu oameni. Întotdeauna o faptă bună aduce bucurie în suflet, satisfacție, împlinire. O faptă bună nu este altceva decât hrană pentru suflet, înnobilează sufletul, întărește sufletul și credința și, mai mult decât atât, ne apropie de Hristos, de bucuria prezenței lui Dumnezeu și nu facem altceva decât să dăm iubire din iubirea lui Hristos. Nevoia de voluntari și de fapte bune este multă și nelimitată. Trăim într-o societate în care suferința este, din toate punctele de vedere, morală, sufletească, socială, biologică, materială. Este mult vizibilă și consider că, parafrazându-l pe Sfântul Ioan Gură de Aur, «milostenia este mai mare decât cel care înviază morții».“