Șase sculptori transformă blocuri de marmură în opere de artă, până pe 14 octombrie
Simpozionul Național de Sculptură Monumentală și-a deschis porțile la Buftea, în Parcul dintre Flori, și îi invită pe toți cei care îndrăgesc arta, și în mod special sculptura, să vină alături de cei șase maeștri și să asiste la procesul lor de creație.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov nr. 619, ediția print
Simpozionul de sculptură se desfășoară în perioada 19 septembrie – 14 octombrie iar primele lovituri de daltă ale sculptorilor Dinu Câmpeanu, Panaite Chifu, Adrian Curcan, Ioan Cristian Pentelescu, Corneliu Tache și Carmen Tepșan s-au auzit pe 21 septembrie, ca semn al deschiderii taberei de sculptură. La eveniment, alături de sculptori, au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Ștefan Rădulescu, primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Alexandrina Niță, reprezentanți ai autorităților locale și județene, dar și un număr impresionant de elevi însoțiți de profesori și părinți. De remarcat că elevii erau dornici și nerăbdători să cunoască arta sculpturii, fiind foarte entuziasmați și curioși să descopere tainele artiștilor care dau viață și forță nemuritoare blocurilor de marmură, ce vor deveni, în scurt timp, opere de artă monumentală.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Ilfov prin Centrul Județean Pentru Cultură Ilfov, în colaborare cu Primaria Buftea.
Sculptorii, care deja și-au început procesul de creație, au vorbit despre munca lor și tema sculpturii alese, și au mulțumit autorităților pentru implicarea în susținerea artei și artiștilor. Copiii și tinerii prezenți au vizitat zona de creație, au studiat blocurile de marmură ce vor deveni opere de artă monumentală și au discutat cu artiștii, urmând să revină pe parcursul taberei, pentru a observa etapele realizării operelor artistice.
Opere de artă valoroase pentru orașul Buftea
”Astăzi, dăm startul la prima daltă în piatră și ne bucurăm să fim gazda acestei tabere de sculptură, aici, la Parcul dintre Flori, din orașul Buftea. Iată, după orașul Chitila, comuna Ciolpani, a venit rândul orașului Buftea, pentru a găzdui această tabără. Bineînțeles, pelerinajul va continua și în celelalte localități ale județului Ilfov, iar astfel, președintele CJI, Thuma Hubert, vicepreședintele CJI, Ștefan Rădulescu, directorul Centrului Județean pentru Cultură Ilfov, Alexandrina Niță, își îndeplinesc misiunea de a numi Ilfovul ”capitala sculpturilor în aer liber”. Avem aici, nu o generație de sculptori, ci mai degrabă o suită de personalități, de artiști consacrați care doresc să lase ceva în urma dânșilor. Nu întâmplător, am ales această locație, pentru că ne dorim, după cioplirea pietrelor și finisarea lor, să le expunem în acest minunat parc, bineînțeles cu îndrumarea maeștrilor. Astfel, expoziția poate fi vizitată, atât de locuitorii orașului Buftea, dar și de iubitorii de artă, într-un parc realizat în mandatul meu, pe o fostă groapă de gunoi. După cum vedeți, aceste opere de artă vor individualiza parcul și mai mult devenind mai apreciat de toată lumea. Acest mediu, al Parcului dintre Flori, are darul de a inspira, de a aduce o fantezie creatorilor, pentru a ieși opere de calitate, opere valoroase pentru orașul nostru. Dincolo de aceste aspecte tehnice, trebuie să observăm că practic, noi investim în aceste blocuri de marmură și rezultă opere de artă. Nu îmi rămâne decât să aduc mulțumiri inițiatorilor acestui proiect, CJI, Centrului Județean pentru Cultură Ilfov, pentru o inițiativă deosebită, și sper să continue cu aceste proiecte frumoase. Nu în ultimul rând, artiștilor consacrați le dorim sănătate, putere de muncă și peste o lună de zile să ne vedem cu opere de artă apreciate de toată lumea”, a declarat, la deschiderea oficială a simpozionului, primarul Gheorghe Pistol.
Ștefan Rădulescu, vicepreședintele CJ Ilfov, a declarat, la rândul său: ”Vom continua acest maraton în județul Ilfov, astfel încât să dăm posibilitatea cât mai multor cetățeni să aibă parte de asemenea proiecte. M-aș opri la maeștri, care sunt alături de noi și au acceptat această provocare, și i-aș ruga să discute cât mai mult cu generația tânără pentru că ei sunt liantul, împreună cu dl. primar, cu consiliul local, cu cadrele didactice, pentru ca dvs. să puteți să fiți inspirați de ceea ce se întâmplă aici și să puteți învăța de la dumnealor. Este o mare provocare, suntem cu toții conștienți că tinerii și copiii sunt atrași de tehnologie, dar asta nu înseamnă că trebuie să lăsăm deoparte arta, cultura. Este o ocazie unică de a vedea cum se desfășoară un proces artistic, de la început până la sfârșit, și îi mulțumesc dlui primar că este alături de noi, dlui viceprimar, Consiliului Local și tuturor unităților de învățământ care vor fi prezente și care vor urmări, cu drag cred, acest proiect”.
Toată lumea este invitată să vadă munca sculptorilor și creațiile acestora
”Suntem la o nouă tabără de sculptură în Ilfov, în cadrul unui proiect pus în operă de CJI, prin Centrul Județean pentru Cultură, dar și cu ajutorul Primăriei orașului Buftea, cu care am reușit să găsim locația cea mai potrivită. Aici este un loc minunat pentru aceste sculpturi. El oferă cu generozitate un spațiu în care să poată fi amplasate aceste sculpturi și ar putea să mai fie amplasate și alte sculpturi. Vor fi șase sculpturi de la șase artiști consacrați participanți la peste 100 de simpozioane naționale și internaționale, cu lucrări multe în toate zonele țării și în afară. Mi-a venit ideea acestui proiect compus din mai multe proiecte, având intenția de a lăsa ceva care să se vadă peste generații și să fie ceva de calitate și frumos. Acesta a fost motivul pentru care sculptorii selectați pentru a executa aceste lucrări, pe care vă invit să le vizionați, au dorit și dânșii împreună cu noi, să realizeze ceva care să rămână”, a declarat directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Alexandrina Niță, exprimându-și convingerea că efortul organizării simpozionului nu a fost în zadar și, cu siguranță, din rândul celor care vin să vadă munca sculptorilor și creațiile acestora, este imposibil să nu apară și tineri doritori de a încerca sculptura. ”Ceea ce ne dorim cu toții pentru generațiile viitoare”, a mai spus Alexandrina Niță, mulțumind pentru sprijin, primarului Gheorghe Pistol, viceprimarului și vicepreședintelui CJI. Alexandrina Niță a mai punctat că artiștii au fost foarte încântați că au venit să lucreze din nou în Ilfov. ”Le-a plăcut foarte mult la Chitila, și cred că o să le placă mult și la Buftea, pentru că primarul Gheorghe Pistol a depus toate eforturile pentru ca totul să iasă impecabil, așa cum face de fiecare dată. Ne dorim ca în data de 14 octombrie, când va avea loc finalul acestei tabere, să ne bucurăm cu toții de ceea ce o să vedem, pentru că o să vedem niște opere monumentale, de înaltă calitate”, a conchis directorul Alexandrina Niță.
Cei șase sculptori, propun în cadrul simpozionului de sculptură lucrările: Panaite Chifu – Templul Gândurilor, Dinu Câmpeanu – Ștergar, Corneliu Tache – Mecanism, Adrian Curcan – Evoluție – Scări spirituale, Cristian Pentelescu – Clepsidra și Carmen Tepșan – Turn Cardinal.
Organizatorii transmit pe această cale, tuturor iubitorilor sculpturii și artei, în general să ia parte, alături de sculptori, la proiectul de creație care se desfășoară la Parcul dintre Flori, la Buftea, până pe 14 octombrie!