Cât muncim pentru o bere

Un român trebuie să muncească circa 25 de minute pentru a-și cumpăra un litru de bere, comparativ cu un german, care are nevoie de doar 3,7 minute, a declarat directorul general al Asociației Berarii României, Constantin Bratu. Astfel, în România, berea este de peste 3,7 ori mai puțin accesibilă românilor decât media europeană. 

Volumul pieței berii a atins opt milioane de hectolitri în primul semestru al anului în curs, în scădere cu circa 3% comparativ cu cel înregistrat în perioada similară din 2012. 

“Rabla” continuă

Termenul de depunere a dosarelor pentru persoanele juridice și instituții publice care vor să obțină finanțare în cadrul Programului „Rabla”, a fost prelungit cu o lună, până la 31 octombrie 2013, a anunțat Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Până în prezent, AFM a înregistrat un număr de 1.170 de dosare depuse de către persoanele juridice și instituțiile publice, iar lista celor acceptate și respinse în program, este publicată pe site-ul instituției, la secțiunea aferentă programului. 

Rezerve mai mari

Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) totalizau, la 30 septembrie 2013, 36,386 miliarde euro, fiind cu 706 milioane euro mai ­mari față de cele înregistrate la finele lunii august, de 35,68 miliarde euro, conform datelor publicate de Banca Națională a României. În septembrie, rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 3,3 miliarde euro. 

Crește prețul gazelor

Prețul gazelor de import va crește la 420 de dolari pe mia de metri cubi în perioada octombrie-decembrie 2013, respectiv cu 5% față de nivelul mediu de 400 de dolari la care România a importat gaze în ultimele trei luni, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Pentru clienții casnici și producătorii de energie termică, prețul gazelor din producția internă va fi de 49,80 lei/MWh, iar pentru clienții industriali prețul gazelor de producție internă va fi 68,30 lei/MWh.

De la 1 octombrie, prețul final al gazelor pentru consumatorii casnici a crescut cu 1%, în timp ce clienții industriali plătesc o factură mai mare cu 2%.