Ședința Consiliului Județean Ilfov, din data de 30 septembrie, a scos din nou la iveală luptele intestine care macină instituția de mai bine de 2 luni. Motivele principale ale discordiei sunt două. Master Plan-ul pentru apă și canal și modul de distribuire a sumelor alocate de Ministerul Dezvoltării. La ședință a participat și prefectul județului, Speranța Cliseru.

Pe ordinea de zi s-au aflat, inițial, cinci proiecte: 1) Aprobarea proceselor verbale ale ședinței ordinare și ședințelor extraordinare ale Consiliului Județean Ilfov, din datele de 02.08, 09.08, și 26.08.2013, 2) Proiect de hotărâre privind aprobarea „Programului de măsuri și acțiuni pentru prevenirea și combaterea lu­necușului și înzăpezirii pe drumurile județene din județul Ilfov, pe perioada timpului nefavorabil specific iernii 2013-2016, 3) Proiect de hotărâre privind stabilirea prețurilor medii la produsele agricole pentru 2014, 4) Proiect de hotărâre pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Ilfov nr. 63/2012, privind desemnarea unui reprezentant al Consiliului Județean Ilfov în Comisia Județeană Ilfov pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor și 5) Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local al Județului Ilfov pe anul 2013 ( Camera Agricolă, Pietruire pe HG 577, Primării). Toate cele cinci proiecte au fost inițiate de președintele Consiliului Județean, Marian Petrache. În privința Programului de combatere a lunecușului și înzăpezirii, consilierii s-au opus ca acesta să fie scos la licitație pentru o perioadă care să acopere anii 2013-2016, ei optând doar pentru intervalul 2013-2014. „Mi-e silă să fac licitaţie în fiecare an, voiam să fie pe perioada mandatului, vreţi pe un an, facem pe un an…”, a fost reacția președintelui CJI.

Vicepreședintele Sebastian Geantă vrea prioritizarea fondurilor alocate de MDRAP

Unicul candidat propus de consilieri pentru a face parte din Comi­sia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor a fost vice­președintele CJI, Gheorghe Roman. În urma votului secret, Gheorghe Roman a fost ales reprezentant în Comisie cu 27 de voturi pentru și 3 împotrivă. În privința rectificării bugetare, președintele Marian Petrache a precizat că pentru aceasta sunt necesare unele asocieri între CJI și Consiliile Locale.

În acest moment, vi­cepreședintele Sebastian Geantă a anunțat că dorește să introducă și el un proiect de hotărâre care să prevadă ca „sumele primite de la Guvern, de la ministere către CJ și către UAT-uri, să fie prioritizate de către CJ. Să treacă prin Consiliu!”, a subliniat Geantă. A urmat un schimb de replici între Marian Petrache și Sebastian Geantă, în care președintele CJI a încercat să-l lămurească pe inițiatorul proiectului că această propunere încalcă legea. „(…) Eu sunt împotrivă, pentru că e împotriva legii, dar Consiliul ăsta nu mai are treabă cu legea, are el iniţiative proprii, deci nu e niciun fel de problemă, dar explicaţi-mi cum se poate face, ca să nu mor neinformat, cum se ia bani de la Guvern şi cum îi prioritizăm noi?”, a spus Petrache. La rândul său, Sebastian Geantă a afirmat că „Ne trebuie o hârtie către CJ (de la MDRAP n.r.) că avem la dispoziţie suma de…Noi trebuie să le trimitem lor o hârtie înapoi, dom‘ne, noi suma pe care ne-aţi repartizat-o săptămâna asta, uite, noi vrem să dăm la X, Y şi Z.” În zadar președintele CJI a încercat să-l facă să înțeleagă că aceasta este o încălcare a legii, că repartizarea banilor se face pe baza unui punctaj stabilit de minister, punctaj care „trebuie să aibă ca efect finalizarea lucrărilor începute”. Geantă a insistat:  „Mie mi se pare, totuşi, că ar trebui să fie la dispoziţia CJ!” În aceste condiții, Marian Petrache i-a invitat pe consilieri să voteze cum vor ei. „Dar,” – i-a avertizat el – „să ştiţi că Monica (Trandafir, secretarul județului n.r.) trebuie să-l atace, nu pentru că vrea ea, l-atacă pentru că e împotriva legii.”

Master Plan-ul Apă Canal în pericol

În încheierea ședinței, președintele Petrache a făcut un apel către consilieri să lase deoparte unele interese și să se gândească responsabil la binele județului. „Părerea mea personală este că sunteţi într-un război care nu-i al vostru, iar eu sunt obligat să vă dau nişte elemente, pentru că, totuşi, votaţi. Societatea de apă şi canal, căreia dvs i-aţi respins aprobarea măririi de capital, are datorii de 8,4 milioane lei. E în pragul falimentului. Sunt ­mulţi care se vor bucura dacă intră în faliment. Sunt mulţi şi sunt interese. (…) Dar, mai mult decât asta, problema este aşa: că noi avem un master plan de 300 de milioane de euro, care e gata. (…) El poate să intre repede spre aprobare la minister, la negociere cu ministerul, cu suma alocată Ilfovului şi, după părerea mea, imediat după ce este aprobat contractul dintre UE şi România, noi am putea să începem licitaţiile pe proiectare şi apoi pe execuţie, încă de anul viitor, în toate localităţile care sunt prinse acolo. Dacă nu luăm o decizie legată de acest operator (Apă-Canal Ilfov n.r.), el va intra în faliment şi noi vom pierde cei 300 de milioane de euro. (…) Dacă nu îndeplinim condiţiile şi vom fi daţi în judecată, o să plătim penalităţi de o să ne usture. Aţi refuzat mărirea de capital! Săptămâna viitoare vom avea o şedinţă extraordinară, cu subiect unic, mărirea de capital la Societatea Apă şi Canal. Vă asumaţi să respingeţi, e problema voastră! Eu sunt dator să vă prezint realitatea. Singurul meu interes este să meargă judeţul acesta, cât voi mai fi pe-aici! (…)Sunt convins că, dincolo de jocurile politice, care sunt fireşti, mai avem o datorie. Să ne gândim la acest judeţ fără spirit partizan sau partinic. (…)Când am avut întâlnirea cu primarii şi am spus că a venit vremea decontului, nu am spus-o împotriva cuiva. S-au schimbat vremurile! Nu fiţi captivi doar la ce spune cineva! Informaţi-vă şi o să găsiţi singuri adevărul! Spre binele tuturor. Judeţul înseamnă şi Nuci, înseamnă şi Otopeni, înseamnă şi Voluntari, înseamnă şi Dascălu. CJ nu este rezerva unei primării  care-i dă primarului. Fără să avem o strategie dăm bani la primării, dar fără să urmărim nişte obiective, fără să ştim că se va face ceva. Legea spune că responsabilitatea CJ este să ducă la îndeplinire serviciile publice GENERALE! Iar noi avem astăzi două obligaţii majore: apă, canal şi gestio­narea deşeurilor. Vă mulţumesc foarte mult!”, le-a spus Marian Petrache celor prezenți.