Mai repede la plata creanțelor
Declararea şi plata creanţelor fiscale scadente pe 25 decembrie se vor efectua, în acest an, până la 20 decembrie, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. În mod uzual, creanţele fiscale pentru care, potrivit Codului fiscal sau altor legi care le reglementează, scadenţa şi termenul de declarare se împlinesc la 25 decembrie, sunt scadente şi se declară până la data de 21 decembrie. În situaţia în care data de 21 decembrie este zi nelucrătoare, creanţele fiscale sunt scadente şi se declară până în ultima zi lucrătoare anterioară datei de 21 decembrie.
Top 3 companii românești în 2013
OMV Petrom, Dacia şi Rompetrol sunt primele trei companii de top româneşti, după cifra de afaceri obţinută anul trecut, potrivit ediţiei din acest an a Topului 100 companii, realizat de FinMedia, pe baza datelor obţinute de la Ministerul Finanţelor, până la 15 septembrie 2013. Pe primul loc se află OMV Petrom Bucureşti, cu afaceri de 4,3 miliarde de euro anul trecut, urmată tot de o companie din grupul Petrom, respectiv OMV Marketing (fostul OMV România), care a obţinut o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de euro în 2012. Clasamentul continuă cu Automobile Dacia Mioveni, cu un rulaj de 2,8 miliarde de euro. Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Downstream sunt următoarele în top, cu rulaje de 2,7 miliarde de euro, respectiv 1,8 miliarde de euro.
Bani înapoi la BCR
Banca Comercială Română (BCR) a lansat programul de loialitate „Bun de plată”, aferent cardurilor de credit pentru persoane fizice, prin care clienţii primesc lunar înapoi 2% din valoarea tranzacţiilor efectuate online, în România şi în străinătate. “Ca şi noutate absolută pe piaţa bancară, clienţii vor primi şi 1% cash back aniversar acordat o dată pe an pentru toate celelalte cumpărături efectuate prin cardul de credit. Prin Programul „Bun de plată” cardul de credit BCR aduce astfel beneficii clienţilor şi devine o modalitate de plată preferată mai comodă şi, în esenţă, mai ieftină decât numerarul”, arată Bianca Ioniţă, Şef Departament Emitere Carduri BCR.
Șase zile pe lună muncim degeaba
Angajaţii români lucrează aproximativ şase zile pe lună doar pentru a-şi plăti taxele salariale către stat, similar cu cehii, cu o zi mai puţin decât ungurii „dar aproape dublu comparativ cu ucrainienii”, potrivit unei analize realizate de compania de consultanţă Accace. Studiul ia în calcul contribuţiile sociale şi impozitul pe venitul obţinut din salarii valabile la sfârşitul lunii noiembrie, în şase state din regiune, respectiv Ucraina, Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Cehia, datorate de angajaţii cu un salariu net de 1.000 de euro, cu un program normal de lucru de opt ore pe zi, timp de 21 de zile pe lună.