Ponderea românilor care consideră că economisirea este importantă se situează la 84%, suma pusă deoparte de persoanele din România care economisesc este de 40 de euro lunar, în ultimul an, iar doi din cinci români pun bani deoparte în numerar, acasă sau într-un seif.

Conform unui Baro­metru Erste Group, eco­nomisirea este mai im­portantă pentru români decât pentru restul populaţiei din Europa Centrală și de Est (ECE), iar aşteptările privind perspectiva economisirii s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimul an, România situându-se pe primul loc în ECE în ceea ce priveşte importanţa acordată eco­n­o­misirii.

Dintre statele din Europa Centrală şi de Est, doar Austria, Slovacia şi România au înregistrat o majorare a sumei economi­site lunar de populaţie. Cu toate acestea, doar 19% dintre românii care eco­nomisesc sunt satisfăcuţi de suma acumulată lunar, dar aşteptările românilor privind perspectiva eco­nomisirii în următorii ­cinci ani s-au îmbunătăţit sem­nificativ în ultimul an. Aproape două treimi dintre românii care economisesc vor să pună deoparte cel puţin la fel de mulţi bani în următorii cinci ani. 

Cum este în Europa

Austriecii şi slovacii sunt campionii economisirii în Europa Centrală și de Est atât în privinţa sumei medii pe care o pun deoparte, cât şi a creşterii economiilor lunare. Astfel, austriecii economisesc, în medie, 181 de euro lunar, cu 11 euro mai mult decât anul trecut, în timp ce slovacii pun deoparte 90 euro în fiecare lună, cu doi euro peste 2012. 

În Balcani se observă o diferenţă regională în ceea ce priveşte preferinţele de economisire: aproape unul din doi sârbi şi doi din cinci români care economisesc pun bani deoparte în numerar, acasă sau într-un seif, în timp ce 80% dintre croaţii care economisesc aleg un produs financiar. În toate ţările analizate în cadrul Barometrului Erste Group privind economisirea, persoanele care economisesc pun bani deoparte în principal pentru a avea o rezervă financiară sau pentru situaţii neprevăzute.