CE: Legea dării în plată, impact negativ asupra investitorilor

Comisia Europeană avertizează că Legea dării în plată și creșterea salariului minim reprezintă  riscuri pentru România. Potrivit CE, această lege ar putea avea un impact negativ substanţial asupra încrederii investitorilor, precum și asupra perspectivelor de creditare pe termen nedefinit și îmbracă România în incertitudine. Totodată, CE estimează că România va păstra trendul ascendent al creșterii economice, propulsată de cererea domestică. Inflaţia este așteptată să intre în teritoriu pozitiv de la jumătatea anului, în timp ce piaţa muncii rămâne în general stabilă. CE estimează că deficitul guvernamental va crește substanţial în 2016 și 2017, pe fondul tăierilor de taxe și creșterilor cheltuielilor bugetare.

 

Samsung a depășit Apple

Samsung a fost, în luna martie, liderul pieţei de smartphone-uri din SUA, datorită succesului înregistrat de Samsung Galaxy S7, scrie Go4it. Samsung a înregistrat în luna martie o cotă de piaţă de 28,8% în SUA, iar Apple s-a situat pe poziţia secundă, cu 23%. Analiștii spun că succesul Samsung are la bază popularitatea mare de care se bucură seria Galaxy S7 și faptul că iPhone SE nu s-a vândut atât de bine pe cât se aștepta Apple. Pe locul trei s-a situat LG cu o cotă de piaţă de 17,1%, deși în luna martie LG G5 nu a fost disponibil în magazinele din Statele Unite.

 

Automobile Dacia: Duster, cel mai vândut model

Automobile Dacia a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 19,1 miliarde lei (4,3 mld.euro), în creștere cu 1,76% faţă de anul precedent, producţia vândută reprezentând 14,5 miliarde lei, cu 5,9% peste nivelul din 2014. Profitul net al companiei a urcat cu 20%, la 448 milioane lei. Vânzările în străinătate s-au redus cu 2% anul trecut, în timp ce pe intern au urcat cu 25%, susţinute de programul de reînnoire a parcului auto și creșterea cererii pe zona corporate. Nivelul producţiei s-a majorat cu 374 de mașini, fiind produse în total 339.233 autovehicule, din care Dacia Duster II a totalizat 169.491 de unităţi, acesta fiind cel mai vândut model.

 

Bancnota de 500 de euro va dispărea, în timp

Banca Centrală Europeană a anunţat că va renunţa la tipărirea bancnotei de 500 de euro spre sfârșitul anului 2018, în contextul îngrijorărilor că facilitează activităţi ilicite, însă bancnotele aflate deja în circulaţie vor putea fi folosite pe termen nedefinit, potrivit unui anunţ BCE. „Bancnotele de 500 de euro vor rămâne legale și vor putea fi folosite ca modalitate de plată și la depozite. Bancnota își va păstra valoarea și va putea fi schimbată la băncile centrale din zona euro pe o perioadă nedeterminată”, a anunţat BCE.