Perioadă de grație pentru românii cu averi nejustificate
Românii cu averi nejustificate de până într-un milion de euro primesc o perioadă de graţie din partea ANAF, ca să le declare și să fie impozitate. Cei care își declară aceste averi până la sfârșitul lunii martie, anul viitor, vor fi impozitaţi cu 16%. În caz contrar, dacă Fiscul descoperă averile, atunci le va taxa cu 75%, potrivit unei variante de modificare a Codului Fiscal, înaintată de MFP. Până acum, controalele ANAF au avut rezultate slabe: doar două milioane 600 de mii de lei au fost obţinute de la cei cu averi mari care au trecut prin filtrul inspectorilor.
Muncim 174 de zile, ca să ne plătim taxele
Un angajat român muncește în fiecare an 174 de zile doar ca să își plătească taxele datorate statului, arată un studiu efectuat la nivelul Uniunii Europene. Această statistică plasează România pe locul opt din 28 de ţări analizate, dar se poate și mai rău: belgienii lucrează 210 zile pe an pentru a-și achita obligaţiile fiscale, urmaţi la mică distanţă de francezi și austrieci. După numărul de taxe, România este pe locul șapte în Uniunea Europeană. În top trei sunt Franţa, Belgia și Austria.
Magazinele nu vor mai fi obligate să elibereze avansuri în numerar
Potrivit unui proiect adoptat de senatori, magazinele nu mai sunt obligate să elibereze avansuri în numerar. Decizia vine după ce președintele Klaus Iohannis a trimis legea care prevedea această obligativitate la reexaminare. Forma iniţială a legii prevedea, pentru magazinele cu cifră de afaceri de 10.000 de euro, care acceptă plata cu carduri de debit sau credit, obligația de a elibera avansuri în numerar de maximum 200 de lei, tranzacţia fiind asimiliată retragerii de bani din bancomat.
În România, băncile o duc bine
Trei sferturi din numărul total al instituţiilor de credit de pe piaţa locală au fost pe profit în primul semestru, ceea ce reprezintă o îmbunătățire a situației, comparativ cu prima jumătate a anului trecut, cât și comparativ cu sfârșitul lui 2015. Un număr de 27 de bănci au fost pe profit în primul semestru, în timp ce doar nouă instituţii de credit au înregistrat pierdere, potrivit datelor BNR. Primele poziţii în topul celor mai mari profituri raportate au fost ocupate de BCR – 574,6 mil. lei, Banca Transilvania – 458,3 mil. lei, BRD-SocGen – 382,1 mil. lei, ING Bank – 278 mil. lei, UniCredit – 226 mil. lei și Raiffeisen – 162 mil. lei.