România, cea mai mare creștere economică din UE

Potrivit FMI, România va înregistra, în 2016, o creștere economică de 5%, cea mai puternică din Europa, urmând ca, în 2017, această evoluție să se mai tempereze, când țara noastră va rămâne pe primul loc, alături de Islanda, cu o creștere de 3,8% din PIB. Tot pentru 2016, prognoza FMI preconizează o inflaţie negativă de minus 1,5%, un deficit de cont curent de 2% din PIB și o rată a șomajului de 6,4%, în scădere cu 0,4 puncte faţă de 2015. Din 2017 însă, FMI estimează că inflaţia va reveni pe plus: 1,7%.

 

Românii au cumpărat mai mult, în 2016

Luxemburg și România au înregistrat, în august, cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeană al comerțului cu amănuntul, comparativ cu perioada similară din 2015, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Comerțul cu amănuntul în UE 28 a fost influențat de faptul că vânzările de produse non-alimentare și de combustibili au crescut fiecare cu 2,9%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi și țigări s-au majorat cu 1%. Cele mai mari creșteri au fost raportate în Luxemburg (12,6%), România (11,7%) și Polonia (10,8%), singurele scăderi fiind înregistrate în Franța (minus 1,5%) și Danemarca (minus 0,8%).

 

A fost lansat Programul „Casa Verde”

Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor a lansat Programul „Casa Verde” Clasic, atât pentru populaţie cât și pentru persoanele juridice, iar Ghidul de Finanţare a fost publicat în Monitorul Oficial. Dosarele de finanţare vor putea fi depuse în perioada 10 – 24 octombrie 2016. Astfel, doritorii pot beneficia de finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă. Bugetul este de 94 de milioane de lei, dintre care 60 de milioane pentru populație și 34 de milioane pentru persoane juridice.

 

Metrou de suprafață pentru CE de Fotbal 2020

 

Pentru că proiectul Magistralei 6 de metrou care va face legătura între București și Aeroportul Henri Coandă nu va fi gata cu ocazia Campionatului European de Fotbal 2020, autoritățile de resort se gândesc la construirea unei linii de metrou de suprafață, care, în prima etapă, va asigura legătura Bucureștiului cu Aeroportul Otopeni, iar odată terminată Magistrala 6, în 2021, va putea asigura legături și spre țară. Astfel, acest tren ar putea fi conectat la rețeaua de gări existente, inclusiv cu cea de la Măgurele care „mai trebuie puțin upgradată”, spune ministrul Transporturilor.