A crescut deficitul bugetar al României
Deficitul bugetar, consemnat de România în primele nouă luni ale anului în curs, a crescut la 3,7 miliarde de lei, respectiv 0,49% din PIB, în condițiile în care, la sfârșitul perioadei similare din 2015, execuția bugetului general consolidat s-a încheiat cu un excedent de 6,1 miliarde lei (0,87% din PIB), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În ceea ce privește totalul veniturilor bugetare colectate de ANAF în primele nouă luni, acestea au ajuns la aproximativ 150 de miliarde de lei. Suma este cu 0,3% mai mare, comparativ cu programul de încasări stabilit prin legile bugetare și cu 1,8%, respectiv cu 2,61 miliarde de lei, mai mult față de perioada similară a anului 2015.
Cheltuielile cu formarea profesională, deductibile?
Ministrul Finanțelor, Anca Dragu a declarat, în cadrul unui eveniment de specialitate, că, în viitorul apropiat, cheltuielile firmelor cu pregătirea profesională a tinerilor vor putea fi deductibile din punct de vedere fiscal. Potrivit Ancăi Dragu, se vor putea deduce atât cheltuielile cu formarea profesională și cu salarizarea profesorilor care vin să pregătească un tânăr, cheltuielile de cazare și de masă pentru acești tineri, cât și cele pe care angajatorul ele are cu echipamentele necesare pregătirii profesionale.
Românii au cumpărat mai multe autoturisme electrice și hibrid
În primele 9 luni ale anului 2016, în România au fost comercializate aproape 700 de autoturisme electrice și hibrid, ceea ce reprezintă o creștere cu 108,1% față de aceeași perioadă din anul anterior, când numărul acestora era de 333 de unități, relevă datele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Autoturisme (APIA). Astfel, în perioada amintită, vânzările de autoturisme hibrid au crescut cu 88,7%, până la 78 de exemplare, în timp ce în cazul mașinilor electrice majorarea este de 129,4%, respectiv 615 unități.
Facilități pentru IMM-uri
Ministerul Finanțelor Publice (MFP) va aproba, în una sau două săptămâni, măsura extinderii scutirii de impozit a profitului reinvestit pe o perioadă nedeterminată. Scutirea de impozit a profitului reinvestit era valabilă până la sfârșitul acestui an. Agenții economici sunt scutiți integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit în echipamente tehnologice, respectiv mașini, utilaje și instalații de lucru. În felul acesta, MFP va oferi o continuitate economică celor care investesc în active precum echipamente tehnologice, calculatoare și echipamente periferice sau programe informatice.