Raport FAO

Toate aceste date apar în raportul Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) publicate pe 6 octombrie. Lunar, FAO publică propriul său „Food Price Index”, care măsoară modificările de prețuri înregistrate de un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna septembrie 2016, acest indice a crescut cu 2,9% comparativ cu luna august, până la un nivel de 170,9 puncte. „Actuala creștere de prețuri este cauzată de așteptările potrivit cărora scăderea producției de lapte în Uniunea Europeană și un debut slab al anului agricol în Oceania vor duce la limitarea cantităților disponibile la export, după oferte în exces în ultimii doi ani”, a precizat FAO.

 

În România, prețurile sunt dictate de cerere și ofertă

Afirmația de mai sus îi aparține ministrului Agriculturii, Achim Irimescu. „Întotdeauna piața este cea care dictează. Dacă este lăsată liberă, prețul este raportul dintre cerere și ofertă și este dificil să spunem altceva. MADR nu are niciun fel de intervenție, la fel nici UE, pentru că nu mai există mecanisme de intervenție pe piață. E foarte limitată stocarea privată pe diverse produse”, a precizat Irimescu.

 

„Mâncarea săracului” a devenit un lux

Toți românii știu că, în urmă cu câteva decenii, peștele era considerat „mâncarea săracului”, datorită prețului său scăzut și a abundenței pe piață. Chiar și în vremea comunismului, reclame cu sloganul „Nici o masă fără pește oceanic” împânzeau orașele țării.

În ziua de azi, acest aliment a devenit un lux, iar România importă anual peste 80.000 de tone de pește, deoarece capacitatea de producție națională nu depășește 30.000 de tone”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Deși prețul peștelui a rămas relativ stabil în ultimii ani, potrivit FAO, să nu uităm că pe vremuri peștele era mâncarea săracului și acum a devenit un lux pentru anumite specii. Calcanul este un pește rar și scump. Avem mult pește adus din afară. România importă cam 80.000 de tone în fiecare an, iar capacitatea de producție națională nu este decât de 30.000 de tone. Românul a început să consume tot mai mult pește și de aceea se apelează la import”, a precizat ministrul Agriculturii, întrebat despre evoluția prețului peștelui și al altor produse alimentare în România.

 

El a mai adăugat că nu se poate face o analiză asupra evoluției prețurilor la acest
produs, în condițiile în care, în urmă cu câteva decenii, România era un mare producător de pește oceanic, dar se poate aprecia că acestea au crescut semnificativ, comparativ cu cele de acum câteva decenii.