Belgienii vor Poșta Româna

Operatorul belgian de servicii poştale bpost a depus singura ofertă neangajantă pentru achiziţionarea pachetului de 51% din acţiunile Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), a anunţat operatorul român de servicii poştale. „Decizia operatorului belgian este premisa pentru o privatizare de succes, proces condus de Guvernul României, în acord cu propria sa strategie. Suntem încântaţi să avem un ofertant care îndeplineşte toate calităţile dorite de la un acţionar majoritar al operatorului naţional de servicii poştale”, a declarat directorul general al CNPR Alexandru Petrescu. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie.

Modificări de la BNR

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis în şedinţa de politică monetară să reducă dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei, de la 12% la 10%, menţinând RMO la valută. Banca centrală a păstrat formula de „gestionare adecvată a lichidităţii din sistemul bancar”. Totodată, pentru a atenua volatilitatea ratelor dobânzilor pe piaţa monetară interbancară, CA al BNR a decis îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/- 2,75 puncte procentuale, de la +/-3 puncte procentuale.

Hidroelectrica 

se pregătește de proces 

Firma elveţiană EFT, din grupul britanic EFT, a chemat Hidroelectrica în instanţă, la Curtea de Arbitraj din Berna, pentru a recupera daune de 80 milioane euro, cauzate de denunţarea, de către producătorul de electricitate controlat de stat, a contractelor bilaterale de vânzare-cumpărare a energiei. „Conform prevederilor contractuale, atât contractele, cât şi arbitrajul, sunt guvernate de legea elveţiană”, potrivit unui comunicat al EFT. Contractele dintre EFT şi Hidroelectrica au fost încheiate în 2003 şi 2004.

Hidroelectrica a ieşit din prima insolvenţă în iunie 2013, dar în luna februarie a acestui an a reintrat în această procedură. Compania este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie.

Vacanțe cu 50% mai ieftine

Agenţiile de turism şi hotelurile din România au lansat, încă din luna septembrie, oferte cu reduceri de până la 50% pentru vacanţele de anul viitor pe litoral, prin programul „Înscrieri Ultra-Timpurii”, a anunţat agenţia Bibi Touring, specializată în turismul intern. Potrivit agenţiei, primele sejururi pentru anul viitor pe litoral au fost deja rezervate. Pentru a beneficia de reducerile de până la 50%, turiştii trebuie să-şi rezerve vacanţa până la finele anului. Potrivit Bibi Touring, trei din zece români au cumpărat, pentru sezonul recent încheiat, un bilet de vacanţă cu reducere pe litoralul românesc prin programul „Înscrieri Timpurii”.