Cel puțin 4 ani și jumătate, pentru pasajul de la Domnești

CNADNR așteaptă, până la 3 iunie, oferte pentru un contract de supervizare a construcţiei unui pasaj suprateran între Centura București și localitatea Domnești, contractul având o valoare estimată de 1,76 milioane lei, cu TVA. Durata contractului este de 53 luni, din care o lună perioada de preconstrucţie, 3 luni perioada de proiectare, 24 luni activităţi de supervizare a construcţiei, 24 luni activităţi de supervizare în perioada de notificare a defectelor, o lună perioada de finalizare a lucrărilor, cu emiterea certificatului de recepţie.

Compania de Autostrăzi și Drumuri Naţionale a anunţat, la jumătatea lunii martie, lansarea licitaţiei pentru construcţia pasajului, în baza unui contract estimat la 185,3 milioane lei, fără TVA. Constructorii interesaţi pot depune ofertele până la 30 aprilie.

 

Cu Rabla, la casat

Programul Rabla 2015 pentru persoane fizice începe luni, 27 aprilie, dată de la care doritorii se pot înscrie la un dealer autorizat, pentru a-și rezerva tichetul de 6.500 de lei pe care îl primesc pentru a achiziţiona o mașină nouă, la casarea uneia mai vechi de opt ani. Totodată, beneficiarii pot ceda prima de casare în favoarea altor persoane care doresc să își cumpere o mașină nouă.

În cadrul programului Rabla 2015, cu o valoare totală de 200 milioane lei, a fost alocat un număr de 20.000 de tichete pentru persoane fizice și 5.000 de tichete pentru persoane juridice si instituţii publice.

 

Impozit și pe bacșișul taximetriștilor

Aparatul de marcat montat pe taximetre va trebui modificat astfel încât acesta să emită, în afara bonului fiscal emis conform distanţei parcurse și tarifului perceput pe kilometru, și un bon fiscal pentru bacșișul dat de client taximetristului. Jurnaliștii l-au întrebat pe ministrul Finanţelor dacă măsura va fi aplicată și în cazul celor care livrează pizza la domiciliu, altor servicii de curierat la domiciliu sau taximetriștilor, iar el a răspuns afirmativ doar în ceea ce privește taximetriștii. Pentru celelalte categorii menţionate de jurnaliști, ministrul nu a oferit o explicaţie referitoare la modul în care măsura se va putea aplica.

 

Apă mai ieftină, la robinet

Taxa pe valoarea adăugată ar putea să scadă la 9% la apa de consum pentru populație, în limita a 5 metri cubi, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice. “Este o inițiativă mai veche de-a mea, pe care vroiam s-o aplic. 5 metri cubi pe cap de familie, din consumul lunar, să aibă TVA de 9%, la casnici. Din ce dată, încă nu știm. Trebuie să facem niște calcule. Se va aplica doar la casnici, nu și la agenții economici”, a spus Teodorovici.

 

Premierul Victor Ponta a anunțat, recent, scăderea TVA la 9% la toate produsele alimentare, la băuturile nealcoolice și la serviciile de alimentație publică, începând de la 1 iunie, anul acesta.