Cartofii şi fructele proaspete s-au scumpit cel mai mult în luna mai 2012 cu 12,76 la suta , respectiv 4,93 la suta, faţă de luna anterioară, în timp ouăle s-au ieftinit cu 19,6 la suta, conform datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Datele statistice arată că legumele şi conservele din legume s-au scumpit în mai cu 2,73 la suta , iar alte produse alimentare precum citricele şi fructele meridionale, carnea de porc şi de bovine şi peştele proaspăt au înregistrat creşteri uşoare ale preţurilor situate între 0,12 la suta şi 0,9 la suta .
Pe de alte parte, în mai, s-au ieftinit laptele de vacă, cu 1,08 la suta , fasolea boabe şi alte leguminoase cu 0,38 la suta , brânza telemea de oaie – 0,33 la suta , iar brânza telemea de vacă cu 0,28 procente. În luna mai, preţurile produselor alimentare au fost în creştere cu 0,20 la suta comparativ cu luna precedentă.
În ceea ce priveşte preţurile produselor nealimentare, acestea au crescut în mai cu 0,21 la suta , fiind înregistrate uşoare scumpiri la combustibili – 0,73 la suta şi la autoturisme şi piese de schimb – 0,52 la suta.
Tarifele serviciilor au înregistrat, pe total, o creştere cu 0,53 la suta în mai 2012, serviciile telefonie şi de transport aerian fiind mai scumpe cu 1,37 la suta , chiriile cu 0,48 la suta , iar serviciile de îngrijire medicală cu 0,43 la suta. Serviciile de transport urban au înregistrat o ieftinire uşoară cu 0,06 la suta.
Rata anuală a inflaţiei a coborât uşor la 1,79 la suta în mai 2012, de la 1,8 la suta nivel înregistrat în luna aprilie 2012. AGERPRES