Aportul minim la capitalul social în cazul înființării unei societăți cu răspundere limitată este, în România, de 45 de euro, ceea ce plasează țara noastră pe locul al doilea în regiune.

Prima poziție în acest top este ocupată de Cehia, unde capitalul minim pentru înființarea unui SRL este doar 1 euro, potrivit unui studiu realizat de Accace, una dintre principalele companii de externalizare şi consultanţă de afaceri din Europa Centrală şi de Est. La polul opus se află Slovacia, unde este necesară o sumă minimă de 5.000 euro pentru înființarea unui SRL. Nici în Ungaria sau Polonia acest cost nu este redus, fiind necesar un capital minim de 1.737 euro, respectiv 1.200 euro.

În schimb, paradoxal, în Cehia, pentru a înființa o societate pe acțiuni (S.A.) trebuie să ai un capital minim de 72.930 de euro,  în timp ce în Ungaria este necesară suma de 69.462 euro. România se clasează pe locul al treilea în acest top, la egalitate cu Slovacia, cu un capital minim de 25.000 euro, cel mai redus cost fiind în Polonia, de 24.000 euro. Desigur, pe lângă sumele minime necesare înființării, există și anumite taxe administrative, acestea variind, de asemenea, de la țară la țară. În România, în afară de plata capitalului social, este necesară și achitarea unei taxe de registru, aceasta putând ajunge până la maxim 400 de lei.