Liberalii îşi propun repornirea motoarelor economiei
Sâmbătă, 28 februarie, vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a prezentat programul de guvernare al acestui partid. Conform declarației sale, acest program pune în prim plan educația, sănătatea, cultura, rezolvarea problemelor demografice, dar și repornirea motoarelor economiei, în baza unui model economic național pe termen lung.
Cătălin Predoiu a arătat că țara nu se poate schimba de azi pe mâine. „Cine promite că prin două cifre schimbate în Codul fiscal creează în România o minune, își păcălește propriul popor. Și noi nu vrem să facem acest lucru. Este premisa de la care am plecat în gândirea acestui program. (…) De aceea, noi începem proiectul prin educație, sănătate, cultură și apoi urmăm cu motoarele economice, care trebuie să susțină acești factori de menținere a calității vieții și de ridicarea ei”, a spus vicepreședintele PNL.
În Educație, „banul urmează performanța”
În acest domeniu, Predoiu a indicat cinci elemente pragmatice care, în opinia PNL, fac diferența față de viziunile anterioare: programe privind reducerea abandonului școlar, accesul sporit în universități a tinerilor provenind din mediul rural, pe baza unui program național de sprijin și de acces la educația înaltă a acestui segment de tineri, un sistem dezvoltat de învățământ cvasiuniversitar, prin crearea, între altele, a unor școli profesionale de nivel înalt, pe durata de doi ani, în parteneriate cu universitățile puternice și operatorii economici privați puternici, implicarea cât mai largă a capitalului privat în sprijinirea școlii și crearea cadrului pentru construirea unui parcurs de carieră a profesorului, care să înceapă chiar de la recrutarea în corpul profesoral, prin oferirea de pachete de facilități pe termen lung care să-i cointereseze.
Creșterea alocației pentru copii
Prim-vicepreședintele liberal a punctat faptul că, în programul PNL, demografia reprezintă o chestiune de securitate națională pe termen mediu și lung, printre soluții aflându-se creșterea alocației pentru copii, investiții pentru a crea o rețea de creșe și un program ”școală după școală”.
Stop, migrației medicilor!
PNL își dorește stoparea exodului medicilor din România. Pentru aceasta programul își propune alocări bugetare sporite, și puse în practică printr-o bună guvernare. Un alt element al programului liberal în domeniul sănătății vizează componenta de medicină preventivă, avându-i ca pioni principali pe medicii de familie.
Facilitarea accesului la cultură
În acest sens, liberalii propun o serie de programe care să faciliteze accesul tinerilor la cultură și recreere: „stimularea antreprenoriatului tinerilor pentru organizarea unor evenimente sportive (concursuri, trofee etc.) și culturale (cluburi de muzică, lectură, poezie, teatru etc.), prin apel de proiecte din Fondul „Tineri pentru Tineri”; mobilizarea participării la activități culturale (teatru, operă, concerte etc.) prin stabilirea de parteneriate între furnizorii de activități culturale (teatre, săli de operă etc.) și instituțiile de învățământ, prin campanii de promovare; extinderea facilităților tip „Euro 26”, în România; extinderea beneficiilor acordate studenților către toți tinerii sub 26 de ani (reduceri la transport, spectacole, muzee etc.); introducerea în curriculumul școlar a disciplinei „Istoria artei”, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice; promovarea demersurilor asociațiilor și fundațiilor care susțin tinerele talente.
Încurajarea capitalului autohton
Predoiu a susținut că România are nevoie de un nou model economic național, pe termen lung, care să încurajeze puternic capitalul autohton, bazat pe creativitate și antreprenoriat. „Acest model economic se va sprijini pe patru piloni: prioritate predictibilă pe termen lung pentru domenii care ne avantajează, administrație și legi orientate către favorizarea antreprenoriatului, investițiilor și muncii, concordat patronat – guvern – sindicate, domnia legii. Vom avea ca priorități economice refacerea și dezvoltarea infrastructurilor, agricultura și industria alimentară, energetică, tehnologia informațiilor și comunicațiile, industriile creative și construcțiile”, se arată în proiectul de guvernare al PNL.
Mai puțină birocrație
Guvernarea propusă de liberali va iniția, totodată, un Program Național de Dereglementare, în fiecare minister și agenție care va analiza reglementările din domeniul de competență și va propune comasări, abrogări, codificări, eliminarea reglementărilor inutile, în vederea realizării unor proceduri simplificate, inclusiv prin informatizare și digitalizare. „Afacerile au nevoie de legi mai puține și mai limpezi”, a spus Predoiu. În final, Cătălin Predoiu a vorbit despre diferența dintre ceea ce propun liberalii și „pachetele de aventuri pe care le propun alții”. (…) „Este o declarație de început. Este un început de drum, vor urma dezbateri și în partid și în afara lui, inclusiv cu presa. Sunt convins că acest început va duce la un raport mai bun, avem în față un proiect”, a arătat el.