Având în vedere că la nivelul Grupului de Comunicare Strategică au fost primite alte întrebări referitoare la situații punctuale privind respectarea măsurilor de distanțare socială, dar și pentru a veni în întâmpinarea situațiilor legate de Sărbătorile Pascale în contextul din acest an, vă punem la dispoziție un update la materialul prezentat inițial.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 495

Întrebare: Pot să merg să-mi cumpăr carne de miel de la agentul economic autorizat de unde îmi cumpăram în fiecare an? Ce trec pe declarație ?

Răspuns: Da, dar trebuie să aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifați punctul 2 (asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor). De asemenea, vă recomandăm să mergeți singur, nu cu mai mulți membri ai familiei și să vă asigurați că agentul economic este autorizat și respectă toate condițiile igienico-sanitare impuse de instituțiile cu atribuții în domeniu. Nu uitați să cereți documentele de proveniență, bon fiscal, chitanță sau factură.

Întrebare: Poate persoana de la care cumpăr, în fiecare an, carne de miel să vină să mi-o aducă acasă?

Răspuns: Da, poate veni, dar trebuie să dețină asupra sa documentele necesare conform ordonanțelor militare și documentele de proveniență ale produselor și să poată emite bon fiscal, chitanță sau factură.

Întrebare: Mai vin comercianții cu turmele de miei la intrarea în oraș?

Răspuns: Nu. Acest lucru nu este posibil.

Întrebare: Pot merge la părinți să le duc produse pentru masa de Paște?

Răspuns: Desigur. Conform ordonanței militare trebuie să aveți asupra dumneavoastră cartea de identitate și declarația pe propria răspundere, în care bifați punctul 4, motive justificate, precum asistența  persoanelor vârstnice, bolnave. De asemenea, recomandăm evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimptomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.

Întrebare: Pot să îmi și vizitez părinții și să iau masa cu ei de Paște?

Răspuns: Prin Or­do­­nan­țele Militare nu sunt permise vizitele de ­curtoazie în ziua de Paște, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se pot aproviziona singure cu produsele necesare. În același timp, se recomandă, pe cât posibil, evitarea contactului direct sau apropiat cu persoane în vârstă. Vă reamintim că persoanele infectate cu noul tip de coronavirus pot fi asimptomatice, adică nu prezintă simptome, însă pot transmite virusul foarte ușor, iar persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, cu risc crescut de deces.

Întrebare: Pot participa la slujba de Înviere la biserică?

Răspuns: Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) și de Sfintele Paşti vor fi săvârșite doar de slujitorii bisericești, fără participarea credincioșilor, fiind transmise în mediul online și pe canale TV. Patriarhia Română a dat publicității o serie de recomandări pe care le regăsiți la următorul link: https://basilica.ro/indrumari-privind-slujbele-de-florii-din-saptamana-mare-a-sfintelor-patimiri-si-de-sfintele-pasti/

Întrebare: Pot merge la cimitir în această perioadă, pentru efectuarea ritualurilor creștine?

Răspuns: Aceste situații sunt reglementate prin ordonanțe militare care permit doar slujbele de înmormântare/cununie/botez desfășurate cu un număr redus de persoane (maximum 8). Deplasarea la cimitir pentru alte motive nu este reglementată și nici nu poate fi considerată o urgență

Întrebare: Pot să scot copii afară la plimbare?

Răspuns: Da, în condițiile art.1 lit. d) din Ordonanța militară nr. 3 unde se prevede că se pot efectua deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică individuală. Nu veți merge însă în parcuri sau locuri de joacă, unde există riscuri mai mari de a fi preluat virusul și nu este permisă deplasarea în spațiul public, pietonal, în grupuri mai mari de trei persoane. Ieșirea copilului minor se va face întotdeauna cu însoțirea persoanei adulte care îl are în îngrijire.

Întrebare: Cum se pot deplasa persoanele care nu știu să scrie și să citească?

Răspuns: Completarea unei declarații pe proprie răspundere este o condiție obligatorie pentru deplasarea în afara locuinței, cu excepția situațiilor când deplasarea se face către/la locul de muncă. Persoanele care nu pot completa această declarație vor trebui să apeleze la sprijinul unor rude/vecini sau autorități locale, prin serviciile de asistență socială.

Întrebare: Este permisă organizarea de petreceri (în familie) în ­curtea casei proprii, în noaptea de Înviere sau în Duminica Paștelui?

Răspuns: Dacă prin petrecere se înțelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă. Însă, trebuie respectate prevederile legale în privința păstrării orelor de odihnă și fără să fie perturbată liniștea publică.

Întrebare: Persoanele peste 65 de ani, în calitate de persoane fizice, care au teren în afara orașului pe care îl lucrează pentru consumul propriu (roșii, ceapă, cartofi etc.), se pot deplasa până acolo? Singurul document pe care îl poate prezenta este actul de proprietate al casei/terenului.

Răspuns: Conform Ordonanței  Militare nr 3. din 24.03.2020 , art. 3. – Circulația persoanelor prevăzute la art. 2, în exteriorul locuinței/gospodăriei, este permisă și în afara intervalului orar 11.00 – 13.00, dacă aceasta se face în interes profesional ori pentru realizarea de activități agricole. Această excepție a fost introdusă, în principal, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli și al persoanelor care obțin din activitățile agricole unicul sau principalul venit și nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren. Reamintim că nerespectarea prevederilor Ordonanțelor Militare se sancționează contravențional.

Măsura de a interzice deplasările care nu sunt urgente sau absolut necesare a fost dispusă pentru a preveni răspândirea infecției cu noul coronavirus prin limitarea contactelor cu persoane care ar putea fi infectate, unele fiind asimptomatice.

Pentru efectuarea unei deplasări pentru desfășurarea de activități agricole, este necesară completarea unei declarații pe proprie răspundere, pe care o puteți descărca accesând link-ul  https://stirioficiale.ro/storage/28MODEL%20Declaratie%20proprie%20raspundere%202503.pdf

Întrebare:    Având în vedere că din cauza restricțiilor este dificil să găsim foi pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere, mai ales pentru persoanele în vârstă sau din mediul rural, este permis să refolosim declarația prin modificare datei, în cazul deplasărilor pentru tratamente medicale frecvente sau pentru deplasări la magazinul din apropierea casei ori la farmacie? În funcție de posibilități, se poate tăia  cu pixul sau cu pastă corectoare.

Răspuns: Da, în măsura în care este evidentă data pentru care este completată declarația respectivă, iar motivele deplasării și traseul rămân neschimbate.