În contextul în care cazurile de gripă și infecții respiratorii cresc de la o săptămână la alta, Ministerul Sănătăţii recomandă populației ca, în această perioadă cu temperaturi scăzute și fenomene meteorologice extreme, să asculte sfatul medicilor și să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor. Ce mai trebuie să facem pe lângă vaccinarea antigripală pentru a ne proteja sănătatea? Iată sfaturile medicilor!
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 489, ediția print
Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, și în special prin gripă. Mai mult decât oricând, este nevoie să respectăm un regim de viață sănătos. Asta înseamnă că trebuie să avem o alimentație bogată în proteine, legume și fructe, odihnă și mișcare (adică mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse). Toate aceste măsuri ne vor ajuta să ne menținem un organism mult mai rezistent în fața virusurilor. Specilaiștii ne recomandă să evităm deplasările în locuri aglomerate care pot creea premisele îmbolnăvirii sau apariției complicațiilor afecțiunilor existente, mai ales dacă avem o vârstă înaintată sau ne confruntăm cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii.
Și masca sanitară ne poate ajuta
Purtarea măștii de protecție poate fi, de asemenea, o modalitate de a ne feri de virusul gripal și alte infecții respiratorii periculoase. Condiția este să o folosim corect. „Masca ne protejează într-o oarecare măsură, dar condiția este să fie folosită cum trebuie. Măscuțele acestea verzi, albastre, au o sârmuliță în partea de jos sau de sus. Ea trebuie pusă cu sârmulița deauspra nasului și amprentată pe nas astfel încât să nu existe căi libere de pătrundere a aerului când cineva tușește în dreptul tău. Dacă masca este ținută sub nas atunci e ținută degeaba, pentru că virusul nu intră prin gură, ci intră prin nas. Și lasă exact zona respectivă descoperită. Deci masca acoperă și nasul, și gura”, spune prof. dr. Adrian Streinu Cercel. Numărul deceselor a depășit 30, iar cel al îmbolnăvirilor confirmate, 7.000.