Poleiul se soldează cu mâini şi picioare rupte.

După ninsoare, străzile s-au transformat într‑un adevărat patinoar. Spitalele de urgență din București și din țară sunt pline de pacienți care au nevoie de îngrijiri medicale specializate, pentru că au capul spart, o mână sau un picior rupt în urma căzăturilor pe gheață.

Cum nimeni nu-și dorește să-și petreacă zilele purtând un ghips, cel mai important este să prevenim astfel de incidente. “E indicat să purtăm încălțăminte adecvată sezonului rece, cu crampoane sau cu tălpi speciale pentru gheață și zăpadă. O altă soluție ar fi lipirea peliculelor aderente pe talpa încălțămintei. Și modul în care se produce căderea poate influența situația, așa că, atunci când simțim că ne pierdem echilibrul, e bine să încercăm să cădem ghemuiți și să evităm impactul cu punctele unde se pot produce cel mai ușor fracturi: genunchi, cot, antebraț, femur”, spune dr. Ilie Roșca.

Primul ajutor

Specialistul Bio Ortoclinic atrage atenția că vindecarea fracturii, cea mai frecventă problemă ortopedică întâlnită în timpul iernii, este influențată foarte mult de modul în care se acordă primul ajutor. “În fracturile deschise trebuie oprită urgent hemoragia cu o fașă sau cu o haină avută la îndemână. Și chiar dacă poate părea de speriat, fașa se aplică direct pe plagă, se strânge și se înfășoară, chiar și atunci când fractura este deschisă. Ulterior, se imobilizează zona cu două atele artizanale, suficient de lungi pentru a prinde între ele ambele articulații ale osului fracturat”, subliniază dr. Ilie Roșca, adăugând că, sub nici o formă, oasele nu trebuie “așezate la loc”, de către persoane care nu sunt de specialitate, pentru că acest lucru poate provoca leziuni vasculare și nervoase.

Se intervine urgent, la locul accidentului

Primul ajutor se acordă la locul accidentului, dacă acest lucru nu pune în pericol salvatorul sau victima. În cazul căzăturii soldate cu o fractură, cel mai indicat este să-ți acorde primul ajutor o altă persoană. Reține! Salvatorul trebuie să te așeze în cel mai apropiat loc sigur. Administrarea unui calmant (antinevralgic, algocalmin etc.), poate să-ți reducă durerea, însă acest lucru se face numai după imobilizare. Ulterior, trebuie te ducă la spital în cel mult șase ore. Dacă fractura este închisă, ți se pot aplica pe zona afectată comprese reci, care pot calma durerea.

 

Cum îți dai seama că ai un os rupt? 

Potrivit dr. Roșca, după ruperea unui os sau a unui cartilagiu tare apare un edem, adică o umflătură generată de acumularea de lichid seros în țesuturi, tumefacția și durerea la locul impactului. Uneori, dacă palpezi zona respectivă, poți simți mici fragmente de oase care se mișcă independent unele de altele sau chiar trosnituri și cel mai bine este să nu apeși pe locul respectiv. 

 

Sfaturi pentru salvatori!

­ Victima nu trebu­ie ridicată în picioare sau transportată înainte de imobilizarea fracturii, pentru că acest lucru îi poate accentua durerea, poate favoriza deplasarea fragmentelor osoase uneori ascuțite și tăioase sau poate transforma fractura închisă într-una deschisă, care poate produce și mai multe complicații.

­ Orice accentuare a durerii indică agravarea situației și necesită controlarea poziției membrelor, a bandajelor și nodurilor și a circulației sângelui la extremități. Nodurile de la materialul utilizat pentru fixarea atelelor vor fi făcute peste atelă și nu pe zona descoperită, deoarece pot provoca compresiuni dureroase pe piele.

 

­ Cel puțin două per­soane trebuie să conlucreze la realizarea imobilizării. Una ridică membrul fracturat cu o mână, în timp ce cu palma de la cealaltă mână sprijină locul fracturii, iar cealaltă persoană aplică atelele și trage fașa.