Octombrie, luna vegetarienilor

La începutul lunii octombrie lumea în­treagă a sărbătorit ziua internațională a vegetarienilor. De aceea, luna aceasta este dedicată adepților alimentației bazate pe vegetale și lactate.

Nu sunt puține studiile care au încercat să dovedească faptul că diferitele tipuri de vegetarieni au avantaje în fața consumatorilor de carne: de la riscul scăzut de a dezvolta hipertensiune arterială, diabet, cancer chiar, până la o speranță mai  mare de viață. Asta spune cea mai amplă cercetare realizată până acum și publicată în “Journal of the American Medical Association”. Cercetarea arată că vegetarienii trăiesc în general mai mult, sunt mai educați, sunt mai subțiri, tind să bea și să fumeze mai puțin, să facă mai mult sport și chiar să fie într-o pondere mai mare căsătoriți. 

 

Consumă zilnic, cinci porții de fructe și legume

Cel mai important obiectiv pentru un vegetarian este înlocuirea proteinelor și nutrienților pe care i-ar fi putut lua din carne și găsirea cores­pon­denților lor în meniul vegetarian. Principalele reguli de dietă sunt aceleași pentru toată lumea: cinci porții de legume și fructe pe zi, reducerea grăsimilor saturate, a zahărului și a sării, înlocuirea prăjitului în ulei, hidratarea corectă. Iată, ce nu ar trebui să-ți lipsească din lista de cumpărături, dacă devii vegetarian!

 

Nucile, mazărea și fasolea înlocuiesc proteinele din carne

Proteinele sunt o parte esențială în orice dietă. Le poți lua din fasole, mazăre, linte, soia, nuci și semințe. Poți opta pentru băuturi vegetale, pudre proteice vegetale, de calitate organică, unele din semințe germinate, sau chiar paste din soia verde. În categoia de nuci, semințe și snack-uri bio, variantele sunt multiple și acoperă toate categoriile. Acizii grași esențiali sunt necesari pentru a absorbi vitaminele A, D, E sau K și pentru a regla  colesterolul, furnizându-ți energia de care ai nevoie. Se găsesc în uleiul ecologic de nucă de cocos, obținut din miez de nucă de cocos organică din cocotieri, nerafinat, extras la rece, în uleiul de măsline extra virgin, de susan și în cele bogate în Omega 3, cum ar fi, uleiul de nuci.

 

Cerealele bio sunt bogate în nutrienți

Fierul și  zincul sunt necesare în sinteza proteinelor, diviziunea celulară și tratarea rănilor. Le vei lua din salată, kale, migdale și caju, fructe uscate (caise și stafide) și cereale integrale. Când cumperi fructe uscate în varii combinații, de la smochine, curmale și goji, până la stafide, fructe de aronia, toate trebuie să fie ferite de orice  chimicale. Cerealele bio pentru micul dejun, în combinație cu sortimentele de lapte vegetal, sunt o variantă indicată atât pentru tine, ca adult, cât și pentru copilul tău, bogate în nutrienți și foarte sățioase.

 

Batoanele vegetale îți satisfac pofta de dulce

De asemenea, batoanele vegetale și vegane, raw reprezintă o gus­tare perfectă care se potrivește oricărui membru al familiei și care satisface cu ușurință pofta de dulce, care apare în lipsa zincului.  

Calciul este absolut ne­cesar pentru a men­ține sănătatea sistemului osos. Necesarul zilnic pentru adulți este de 1.200 de miligrame și poate fi găsit într-o varietate de alimente vegetariene cum ar fi broccoli, iarba de mare și multe superalimente, cum sunt pudrele din spirulină, orz verde și iarbă de grâu.

 

Algele, soia și ciupercile îți mențin sănătatea celulei nervoase

 

Vitamina B12 le lip­sește de obicei vegetarie­nilor care nu mănâncă ouă și lactate, așa că ei o vor lua din alge, soia sau ciuperci. Vitamina B12 întreține sănătatea ce­lulei nervoase, previne demența și bolile degenerative grave. Specialiștii în nutriție atrag atenția că sunt necesare suplimente de vitamine din complexul B, în general, și în special de vitamina B6 și B12, pentru funcționarea normală a organismului. O variantă ușoară și gustoasă pentru consumul de ciuperci și soia sunt cremele tartinabile din leguminoase și nuci sau pateurile din ciuperci ori din soia.