În perioada 23-24 septembrie, s-a desfășurat la București cea de-a XXI ediție a Congresului Profesiei Contabile din România, organizată de CECCAR. A fost o ediție aniversară pentru că ea a coincis cu împlinirea a 95 de ani de la inființarea Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, ca organism profesional, și a avut ca tematică „Profesia contabilă în era digitală. Provocări și oportunități”.

De la înfiinţarea sa, în 1921, și până la desfiinţare, în 1951, Corpul a organizat Congresul la fiecare doi ani. În total, nouă congrese – primul, la București în 1923, iar ultimul, la Brașov în 1939. Din anul 1994, CECCAR a organizat acest Congres sub președinția prof. univ. Marin Toma, reluându-se astfel, tradiţia desfășurării la fiecare doi ani a congreselor CECCAR.

Oaspeți de seamă, la Congres

La  ediția a XXI-a a Congresului Profesiei Contabile au participat numeroase personalității din România și din afara țării: Mariana Vizoli – secretar de stat în MFP;
Dragoș Doroș – președinte ANAF; Florin Georgescu – prim-viceguvernator BNR; Florin Aurel Moțiu – secretar de stat în Ministerul Justiției;
Claudiu Vrînceanu – secretar de stat în Ministerul Economiei; Vasile Cosmin Nicula – vicepreședintele Curții de
Conturi; Gabriel Radu – președinte CAFR; George Constantin Păunescu – președinte UGIR; Theodor Stolojan – europarlamentar; Petr Kriz – președinte FEE; Brian McEnergy-președinte ACCA; Alexandre Makaronidis – președinte grupul operativ EPSAS; Franceso Capalbo – membru în grupul FEE și mulți alți invitați, alături de conducerile filialelor județene CECCAR, din România.

Provocările erei digitale

 

Tematica Congresului a scos în evidență faptul că, în era digitală, succesul depinde de înțelegerea rolului tehnologiei informației. În mediul economic, de rapiditatea obținerii informatiilor necesare dezvoltării afacerii depinde creșterea productivității și eficientizarea  activității economice. Această rapiditate este oferită de digitalizare și reprezintă una dintre cele mai importante tendințe ale zilelor noastre. Deoarece profesia contabilă are un rol esențial în funcționarea sustenabilă a mediului de afaceri și în creșterea economică incluzivă, e lesne de înțeles de ce profesionistul contabil trebuie să fie pregătit și deschis spre oportunitățile viitoare.