Ploaia mocănească de duminică după-amiază nu a împiedicat pe niciunul dintre copiii implicați (sau părinți ai acestora) să poftească, cu mic, cu mare, la festivitatea de premiere a absolvenților primului modul al ”Laboratorului vocațional”.
Despre ce este vorba mai concret? Despre proiectul educativ derulat de către Fundația Ciprian Marica, în Buftea, prin care 900 de copii, cu vârste între 7 şi 14 ani, elevi ai Şcolii Gimnaziale nr.1 din localitate, pot urma, pe parcursul unui an școlar, cursuri gratuite de actorie, scriere creativă, vorbit în public, design de obiect şi de interior, matematică, informatică, desen şi/sau pictură. Toate aceastea au ca scop dezvoltarea personală a copiiilor și găsirea vocației!
Așa cum spuneam, primul modul, la care s-au înscris circa 300 de elevi, a început în vară (chiar din primele zile de vacanță) și s-a finalizat acum. Iar, duminică, la Centrul Cultural Buftea, plini de emoții, absolvenții și-au primit diplomele și au împărtășit publicului, în primul rând din sală, aflându-se alături de ei, chiar Ciprian Marica, ceea ce au învățat în cadrul acestor cursuri. Astfel, pereții holului Centrului Cultural Buftea au fost umpluți de lucrări de design, desen sau pictură ale copiilor, iar pe scenă a fost prezentat spectacolul ”Dependenții”, piesă de teatru prin care elevii au arătat celor prezenți, cât de greu este, în opinia lor, să trăiască fără telefoane mobile, fără jocuri, rețele de socializare sau televizor.
Elevii care au urmat cursurile de vorbit în public au dorit să puncteze, la microfon, câteva idei legate de problemele sesizate de ei în învățământ sau în sistemul medical, au vorbit despre iubire și/sau indiferență, despre durerea provocată de absența părinților.
Cursuri și mai variate
Ciprian Marica a mulțumit părinților pentru deschiderea arătată față de inițiativa Fundației și i-a felicitat pe copiii pentru dorința lor de învăța lucruri noi, care să-i ajute să se descopere. Le-a promis că va încerca să diversifice materiile predate de către profesorii voluntari parteneri în proiect (pentru acest modul a fost vorba de Ileana Răducanu și Vasile Hăisu, dar și de Casian Pătrășcanu – bursier al Fundației) – pentru a veni în întâmpinarea dorințelor și nevoilor celor mici. Marica a povestit cum și-a început cariera sportivă, la îndemnul bunicii sale, care i-a observat talentul, acest fapt determinându-l să inițieze, în cadrul Fundației, un astfel de proiect prin care copiii să fie ajutați să-și descopere vocația.
Directoarea Școlii gimnaziale nr. 1 din Buftea, Aritinica Rudeanu a vorbit celor din sală despre cât de încântați au fost de cursuri elevii care le-au absolvit deja și a subliniat seriozitatea celor implicați, din partea Fundației, în acest proiect ”plăcut, de la început”. ”Au fost zile frumoase de vacanță, copiii s-au descoperit, au avut week-end-uri frumoase, au realizat lucruri extraordinare alături de profesorii voluntari”, a spus directoarea școlii. În completare, Ileana Răducanu – cea care i-a coordonat pe elevi la cursul de teatru – a vorbit, de asemenea, despre ”o experiență unică”. ”Felicit părinții acestor copiii extrem de deștepți, care nu au nevoie decât de încurajări..!”, a spus profesoara.