”Și eu am dreptul la educație!”, un nou proiect pentru comunitățile rome din Ilfov

Asociația pentru Incluziune și Progres Social (AIPS) implementează în perioada octombrie-noiembrie 2016 proiectul ”Și eu am dreptul la educație!”, cofinanțat de Guvernul României, prin intermediul Agenției Naționale pentru Romi.

 La finele săptămânii trecute, la sediul Primăriei comunei 1 Decembrie s-au reunit cei implicați în derularea proiectului – reprezentanții celor 5 școli din localitățile în care acesta se va implementa – 1 Decembrie, Jilava, Pantelimon, Balotești și Petrăchioaia, ai AIPS, autorităților locale, Agenției Naționale pentru Romi. Discursurile au debutat cu prezentarea proiectului, de către coordonatorul acestuia, Bogdan Paraschiv, care a oferit și câteva detalii. Concret, 500 de elevi/preșcolari de etnie romă sau care provin din familii defavorizate, care frecventează cursurile școlare obligatorii în sistemul educațional de stat – din cele cinci localități menționate – vor primi în cursul acestei săptămâni, gratuit, câte un ghiozdan dotat complet cu tot necesarul pentru un școlar – penar, creioane, stilouri, caiete, pixuri, rigle, bloc de desen etc. Proiectul se adresează, însă, și profesorilor – fiind selectate 100 de cadre didactice în acest sens, dar și reprezentanților autorităților publice locale (selectate 30 de persoane). Adulții vor participa la acțiuni/întâlniri pe teme privind combaterea discriminării, toleranța și dezvoltarea comunitară. Scopul este unul singur – sprijinirea accesului la educație al elevilor/preșcolarilor de etnie romă, precum și formarea unei atitudini tolerante și deschise față de grupurile vulnerabile, cu focalizare pe elevii de etnie romă, prin implicarea resurselor locale umane.

Vasile Daniel, secretar de stat, a punctat, pentru cei prezenți, câteva aspecte legate de comunitatea romă și a subliniat faptul că programul ”Și eu am dreptul la educație” reprezintă o provocare pentru toți copiii, nu doar pentru cei din familiile rome, pentru că, problemele din educație (mai ales cele care țin de abandonul școlar, din cauza sărăciei, a lipsei documentelor sau a lipsei de educație a părinților acestor copii) nu sunt reprezentative doar pentru etnia romă. Acesta a menționat și existența diferențelor vizibile între mediul urban și cel rural, în domeniul educației.

Și cizmulițe pentru iarnă

 

Primăria 1 Decembrie s-a implicat și ea în proiect și a anunțat că fiecare dintre cei 100 de copii din comună, selectați în cadrul grupului țintă al proiectului, va primi, în cursul acestei săptămâni și câte o pereche de cizme. Poate părea puțin, însă, pentru unele familii rome sau nu – acest ajutor poate reprezenta elementul cheie care să-i ajute pe copiii să meargă la școală și pe timpul iernii și să nu abandoneze educația.