Consiliul Județean Ilfov (CJI) a depus pe 17 martie 2014, prin intermediul Programului RO10 “Copii şi tineri aflaţi în situaţii de risc şi iniţiative locale şi regionale pentru reducerea inegalităţilor naţionale şi promovarea incluziunii sociale”- Apelul «Sinergii pentru viitor – tineri în situaţii de risc», proiectul „Creşterea calităţii serviciilor sociale oferite tinerilor în situaţii de risc din nordul judeţului Ilfov prin reabilitarea, modernizarea şi dotarea Centrului de Plasament nr. 4, Tâncăbeşti”.
Apelul sprijină proiectele mari, dezvoltate la nivel judeţean/municipal, regional sau naţional, orientate să rezolve problemele de sistem, pentru un număr mare de beneficiari, inclusiv romi. Proiectul propune luarea unor măsuri concrete şi eficiente pentru îmbunătăţirea integrării sociale şi profesionale a tinerilor și va fi implementat în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ilfov, Crucea Roșie Română – filiala Ilfov, Fundaţia „The Door” Romania – Humanitarian Aid Projects şi Asociaţia Servicul APEL. Și, având în vedere strategia de incluziune socială a copiilor din centrele de plasament, CJI vrea să transforme Centrul de Plasament nr.4 Tâncăbeşti într-unul pentru tinerii aflați în situații de risc. Astfel, numărul de beneficiari ai proiectului este calculat la 170 de persoane, iar principalele activități în cadrul proiectului sunt structurate, concret, astfel:
- reabilitarea, modernizarea şi dotarea Centrului de la Tâncabeşti – în sediul căruia se vor desfăşura activităţile proiectului,
- furnizarea de servicii de consiliere psihologică care să faciliteze o mai bună integrare socială pentru tineri,
- furnizarea de programe de formare pentru tineri privind îmbunătăţirea aptitudinilor și competenţelor de viaţa independentă prin educaţie sanitară, cursuri de prim-ajutor, activităţi fizice si recreative etc.,
- organizarea unor cursuri de formare pentru specialiştii/personalul care furnizează servicii tinerilor, cu scopul de a dobândi noi cunoştinţe şi abilităţi specifice pentru a lucra cu ei.
CJI va fi implicat, preponderent, în derularea activităţilor de reabilitare, modernizare şi dotare a Centrului şi va asigura managementul proiectului. Și, nu în ultimul rând, CJI va asigura sustenabilitatea serviciilor privind activităţile din cadrul Centrului (precum – consilierea psihologică pentru tineri şi familiile lor, workshop-urile educative, atelierele nonformale pentru dezvoltarea abilităţilor de accesare a unui loc de muncă), timp de 5 ani după finalizarea proiectului, în valoare de 714.000 de lei.