Voluntari

Proiectul de reabilitare, modernizare, dezvoltare, extindere și echipare a Centrului de Plasament nr.6 din Voluntari, realizat cu ajutorul unei finanțări europene nerambursabile, a ajuns aproape de final. De acum înainte, copiii găzduiți aici vor putea să crească și să se dezvolte în condiții decente, infrastructura socială a căminului fiind, cu adevărat, la standarde europene. Data la care absolut toate dotările vor fi gata este 31 iulie 2014.

În momentul de față, contractul de execuție a lucrărilor a luat sfârșit, dar continuă să se afle în desfășurare contractul pentru furnizarea dotărilor de specialitate și a programelor informatice. Miercuri, 18 iulie, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov, Cristina Manicea și directorul DGASPC Ilfov, Bogdan Pîntea, au tăiat panglica de inaugurare a Centrului. Cu această ocazie, a fost organizată o conferință de presă.

Un demers dificil, încheiat cu succes

”A fost dificil de implementat. Poate cel mai greu dintre proiectele derulate în centrele sociale ilfovene. Pentru că aici s-a lucrat ”sub sarcină””, a declarat Gabriela Aldea, manager de proiect, explicând că, la parter și etajul 1 din Centru, unde se află sediul DGASPC Ilfov, s-au reabilitat spațiile comune, grupurile sanitare și holurile, însă etajele 2 și 3 – care găzduiesc copiii – au fost reabilitate total. Micuții au fost comasați în câteva camere, s-a intervenit în partea liberă, apoi ei au fost mutați în camerele renovate și s-au reabilitat restul spațiilor. Gabriela Aldea a vorbit despre lucrările prevăzute în proiectul tehnic, dar și despre cele suplimentare, realizate în baza dispoziţiilor de șantier emise de proiectant. 

Amenajări la standarde europene

Astfel, a fost construit un ascensor cu capacitatea de 5 persoane. Clădirea care adăpostește Centrul a fost reabilitată termic. A fost înlocuită tâmplăria exterioară cu tâmplărie performantă, din profile PVC, au fost refăcute pardoselile și acoperite cu covor de trafic intens, antibacterian, au fost reabilitate instalaţiile sanitare și s-a înlocuit gresia și faianța, a fost schimbată rețeaua electrică interioară, și a fost montată o instalaţie de supraveghere video. S-au refăcut zugrăveala, reţeaua de alimentare cu apă, instalaţiile de încălzire. Totodată, au fost montate panouri solare pentru prepararea apei calde menajere.

Cu o lună în urmă a fost adus mobilierul specific pentru camerele copiilor, a fost dotat clubul aflat în incinta Centrului, bucătaria a fost complet utilată, au fost achiziționate dotările necesare pentru cabinetul medical, pentru magazii, dar cele de specialitate: PSI, softuri și licențe.

Cinci proiecte sociale ale CJ Ilfov

La rândul său, Liviu Grădinaru, director general Consiliul Județean Ilfov, a vorbit despre mutarea 

DGASPC Ilfov din incinta Centrului de Plasament din Voluntari, în clădirea din vecinătate (P+1, aflată în reabilitare) și extinderea, în spațiile rămase goale, a Centrului de Plasament. „Vom reface, apoi, parcul dintre cele două clădiri, care va fi dedicat exclusiv copiilor. Traficul rutier va fi deviat. Copiii trebuie să aibă condiții mai sigure și mai bune de viață”, a precizat directorul, atrăgând atenția că, acum, răspunderea se mută la DGASPC Ilfov, urmând, evident, ca în orice proiect european, o perioadă de monitorizare a indicatorilor proiectului.

Cristina Manicea, vicepre­șe­din­tele Consiliului Județean Ilfov, a făcut, de asemenea, referire, la faptul că, la Voluntari, proiectul social de la Centrul de Plasament nr. 6 este doar unul dintre cele 5 inițiate de CJI și cel de-al doilea finalizat. „Pentru CJI au fost prioritare demersurile pentru investiții, cu ajutorul fondurilor europene, în servicii sociale, aliniate la standarde europene. Viziunea președintelui CJI este aceea de a crea niște centre care să devină adevărate cămine pentru beneficiarii lor, astfel încât legătura lor cu societatea să nu fie întreruptă, ci mijlocită”.