Începând de luni, 1 martie, s-a deschis centrul de vaccinare din orașul Pantelimon, cu prima tranșă de 1.200 de vaccinuri. Centrul de vaccinare se află la adresa: Bd. Biruinței 70, oraș Pantelimon, județ Ilfov (în cadrul Sălii de Sport a Școlii Gimnaziale nr. 1).
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 540
Centrul de vaccinare a început să funcționeze în orașul Pantelimon luni, 1 martie, pentru persoanele care se încadrează în etapa a-II-a de vaccinare. Persoanele cele mai vulnerabile la îmbolnăvirea cu Covid-19 s-au putut programa astfel pentru vaccinare și în centrul din Pantelimon, respectiv: vârstnicii de peste 65 de ani, persoanele care suferă de boli cronice indiferent de vârstă și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.
Potrivit autorităților există mai multe modalități de programare:
- individual sau prin aparținători, prin platforma guvernamentală: https://programare.vaccinare-covid.gov.ro;
- prin medicul de familie;
- prin serviciul de call center DSP Ilfov la numărul de telefon: 021.414.44.22 ori prin e-mail la: if.callcenter@vaccinare-covid.gov.ro;
- prin serviciul de call center DSP București: 021.795.00.54 sau 021.9462;
- prin DAS Pantelimon, la numărul de telefon 0754.068.857, de luni până joi între orele 8:00 – 16.30 și vineri 8:00 – 14:00, apelabil în situația în care beneficiarul nu poate realiza programarea prin celelalte variante menționate anterior.
Primăria Pantelimon a anunțat că nu stabilește și nu administrează în niciun fel numărul dozelor de vaccin alocate centrului din oraș. Dozele de vaccin atribuite fiecărui centru de vaccinare se alocă de către Ministerul Sănătății prin DSP.
Centrul de vaccinare a primit autorizația de funcționare încă din 15 ianuarie
Mihai Voicu, administrator public al orașului Pantelimon, ne-a declarat că centrul de vaccinare a fost organizat de primăria orașului Pantelimon, având suportul medicilor de familie reprezentanți de dr. Cristian Petcu, medic primar medicină de familie din oraș.
”Noi am decis amenajarea acestui centru de vaccinare în luna ianuarie, iar pe data de 15 ianuarie 2021, am obținut și autorizația de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică Ilfov. De atunci, practic am fost funcționali, operaționali. Prima vaccinare a fost făcută pe 1 martie, până atunci am așteptat disponibilitatea vaccinurilor. De acum, sperăm să existe continuitate. Prima livrare către Pantelimon înseamnă 1.200 de doze vaccinuri. Pentru un singur flux de vaccinare”, ne-a spus Mihai Voicu. La rândul său, dr. Cristian Petcu a adăugat că pot fi preluați pacienții pe patru fluxuri de vaccinare, urmând a se decide acest lucru la nivelul DSP Ilfov, care stabilește cota oferită în continuare.
”Practic, centrul permite să putem vaccina 240 de persoane în fiecare zi. Deocamdată vaccinăm 60 de persoane”, a spus medicul. Despre deschiderea centrului de vaccinare, autoritățile din Pantelimon au fost informate pe 26 februarie, dar totul, din fericire, era amenajat încă din ianuarie. A fost însă o mobilizare din perspectiva orgnizării turelor.
O muncă mai mult de voluntariat, decât plătită
”Trebuiau mobilizate persoane, medici și asistenți medicali, personal pentru registratură și aici a fost de fapt cel mai mult de lucru. Dar am găsit colegi cu care am făcut turele, am început și chiar mergem bine. Aveam un medic cu o asistentă pe o tură de 6 ore, dar pentru că am constatat că la 12 ore aveam prea mulți timpi morți, am comasat cele două ture pe un interval de șase ore zilnic, astfel că acum sunt trei medici și 2 sau trei asistente în același timp. Programul de funcționare normal este zilnic 8.00-20.00, dar având în vedere că vaccinurile primite sunt limitate ca număr, concentrăm activitatea pe 6 ore pe zi, maximum. Noi avem posibilitatea să mărim programul, dacă vom primi mai multe doze. Totul depinde și de resursa umană. Cei care venim aici suntem medici de familie și avem cabinetul nostru, unde avem îndatoririle noastre obișnuite. Din perspectiva aceasta, nu ne permitem să avem timpi morți. Pentru noi este un efort considerabil, lucrăm 12-14 ore pe zi. Registratorii sunt preluați din Direcția de Asistență Socială în timpul orelor de program de acolo sau din afară, când sunt plătiți cu 20 de lei pe oră, bani care sunt impozitați, ceea ce înseamnă aproape 10 lei pe oră, iar sună mai mult a voluntariat, decât a muncă plătită”, a mai precizat medicul.
Administratorul public a subliniat în acest context că este frustrant că ”schimbarea privind impozitarea s-a făcut în timpul jocului, în sensul că au fost anunțate inițial niște sume pentru plata registratorilor, iar apoi s-a fixat o altă formă de impozitare, mai mare”, ceea ce înseamnă că munca nu este remunerată corespunzător.
Potrivit datelor înregistrate până pe 15 martie au fost vaccinate 888 de persoane. Având în vedere că nu a existat un stoc foarte mare de vaccinuri, pacienții au fost sunați și reprogramați în prima parte a zilei, pentru a crește eficiența. La fel s-a procedat și cu pacienții programați duminica. Au fost reprogramați, de comun acord, în restul zilelor, pentru o organizare mai bună.
Gradul de interes al populației este foarte mare
”Sunt foarte puțini pacienți până astăzi (10 martie) care nu s-au prezentat la vaccinare, mai exact patru persoane. În general, oamenii cer și chiar dacă nu sunt înscriși pe platformă vin aici și ne roagă să găsim o soluție să se vaccineze. Lucrul acesta este complicat, deoarece suntem limitați de acele înscrieri pe platformă. Nu prea ai soluții. Cele patru doze rămase nu au fost pierdute, medicii de familie și-au contactat pacienți din categoria 65 plus și așadar nu am pierdut nicio doză. Pacienții vin de peste tot. Am avut o pacientă care a venit din Buzău. Programările sunt pe locuri libere și din perspectiva aceasta te poți programa oriunde, în raport cu disponibilitatea pentru vaccin. Centrul dispune de zonă de triaj, apoi zona de vaccinare, apoi zona postvaccinare. Am reușit să vaccinăm circa 10 persoane pe oră. Dacă vom primi o altfel de cotă de vaccinuri, suntem pregătiți. Ne-am dumirit cam care este ritmul, care sunt problemele”, a mai spus dr. Cristian Petcu. Referitor la partea de postvaccinare, pacienții așteaptă cele 15 minute regulamentare. Nu au fost incidente notabile în ceea ce privește reacțiile adverse, dar oricum, centrul este dotat cu o zonă de tratament postvaccinare ce necesită intervenția specială a medicilor, cu tot ce înseamnă aparatură de resuscitare și aparatură medicală.
La fel ca în cazul altor centre de vaccinare, proporția cetățenilor vaccinați din orașul Pantelimon este foarte redusă, circa 20-30%. Restul pacienților vin din alte zone. Practic, în momentul în care au fost încărcate în platformă ca fiind disponibile locurile pentru vaccinare, în 25 de minute acestea au fost epuizate, ceea ce spune multe despre gradul de interes al populației față de vaccinare.
”Programarea s-a întâmplat sâmbătă dimineața, pe 27 februarie, între orele 9.00 și 10.00 și atunci s-au epuizat toate locurile. Foarte rapid, așadar”, a semnalat Mihai Voicu.
Vaccinurile au fost livrate de către DSP luni dimineață, pe 1 martie, urmând ca la fiecare 4 zile să se facă o nouă aprovizionare a stocurilor. DSP a livrat primul set de materiale medicale, adică seringi, spirt, dezinfectanți, vată, plasturi, restul de materiale de protecție, măști, halate, dezinfectanți.
”Tot ce înseamnă partea logistică este realizată prin achiziții ale primăriei. Noi am făcut o cerere către DSP de încheiere a unui contract de decontare, conform legii. Practic, la sfârșitul fiecărei luni, astfel de cheltuieli ar trebui să intre pe acest contract de decontare și DSP să ne returneze banii. Vom vedea ce se va întâmpla. Deocamdată, primăria se ocupă de aprovizionare cu tot ceea ce a fost necesar, nu au existat sincope”, a mai spus administratorul public al orașului Pantelimon.
Potrivit autorităților, de luni, 15 martie, a început etapa a III-a de vaccinare anti-COVID-19, care se adresează populaţiei generale. Peste 1,5 milioane de beneficiari sunt înscrişi pe platforma electronică, din care aproximativ 500.000 sunt din rândul populaţiei generale, a anunţat, duminică, premierul Florin Cîţu.
Dr. Cristian Petcu, medic primar medicină de familie, despre reacții:
”Un pacient vaccinat poate să aibă reacții locale, care pot să apară în primele ore după vaccinare, cu durere locală, cu puțină umflare a regiunii inoculate și înroșire locală. Aceste simptome aparțin momentului de vaccinare, produsului de vaccinare, dar nu sunt deloc un pericol pentru sănătate. În schimb, la nivel de simptome generale, un pacient poate face puțină febră, poate să aibă frisoane, iar în zilele următoare, deoarece vaccinul solicită organismul pentru producerea de anticorpi, pot exista dureri musculare, articulare, durere de cap, senzație de greață și de oboseală. Mulți pacienți au acuzat senzația de oboseală, dar pentru aceste simptome nu trebuie neapărat un tratament specific, este nevoie de odihnă, o hidratare bună și o alimentație consistentă”.
Te-ai programat la vaccinare? Îți spunem mai jos cum trebuie să procedezi în ziua vaccinului.
Pasul 1: Înainte să pleci de acasă spre centrul de vaccinare, asigură-te că ai asupra ta cartea de identitate.
Pasul 2: Pentru ca procedura de triaj să fie mai rapidă, poți descărca, printa și completa de acasă chestionarul de vaccinare și acordul pacientului informat de pe platforma de vaccinare: https://vaccinare-covid.gov.ro/chestionar-triaj…/
Pasul 3: Te prezinți la centrul de vaccinare.
Centrul de vaccinare din orașul Pantelimon se află la adresa: Bulevardul Biruinței nr. 70A, în incinta sălii de sport a Școlii Gimnaziale nr. 1 Pantelimon.
Pasul 4: Treci prin procedura de triaj. Aici ți se ia temperatura, completezi chestionarul și formularul de acord.
Pasul 5: Un medic îți măsoară tensiunea, îți explică procedura de vaccinare, serul cu care te vei vaccina, te consultă și îți explică modul în care te protejează vaccinul și ce reacții adverse poate avea.
Pasul 6: Te vaccinezi împotriva Covid-19!
Pasul 7: Ești monitorizat timp de 15 minute pe paturile speciale amenajate în centru.
Pasul 8: Ți se înmânează certificatul de vaccinare și ți se reamintește să revii la rapel la data programată. Felicitări! În curând vei fi protejat împotriva virusului SARS-Cov-2!