În județul Ilfov, situația cadastrală a terenurilor agricole este sub orice critică. Din acest motiv, fermierii care solicită subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) întâmpină nenumărate dificultăți cu declararea exactă a terenurilor agricole deținute. Declararea neconformă, sau supradeclararea pot aduce, astfel, după sine, în urma controalelor anuale desfășurate de APIA, sancțiuni din partea Agenției.

“An de an ne întâlnim cu astfel de situații.”, ne spune dl. Marius Radu, director adjunct al Centrului Județean APIA.”Vina o poartă cadastrul, absent în unele cazuri, sau necorespunzător alteori. Oamenii sunt de bună credință, au acte pentru suprafețele respective, dar nu pot să le plaseze cu exactitate.”, precizează dl. Radu. Prin urmare, în urma controalelor anuale efectuate de APIA prin teledetecție se întâlnesc deseori si­tua­ții neconforme cu de­clarațiile inițiale. Nu întotdeauna fermierul este cel de reacredință ci, așa cum spuneam localizarea suprafețelor este dificilă. “Pentru a preîntâmpina astfel de situații, Centrul Județean trimite, înainte de efectuarea controlului prin teledetecție, echipe care să măsoare manual suprafețele celor ce vor fi controlați și care să stabilească cu exactitate poziționarea lor.”, ne spune dl. Ra-du. Anul acesta au fost selectați, la nivelul județului, pentru controlul prin teledetecție, 219 fermieri. Controlul urmează să se finalizeze pe 30 septembrie. Până atunci, fermierii vizați nu pot beneficia de împrumuturi bancare, reprezentând 80% din valoarea subvenției pe care o au de primit. Până acum, în zona de acțiune a centrului teritorial Dascălu, au fost depistate 72 de dosare cu neconformități, la 29 dintre acestea înregistrându-se solicitări de clarificare. La nivelul Centrului Brănești, din 147 de fermieri controlați, sunt în curs de clarificare 41 de dosare. Se estimează, astfel, că până acum, se confirmă cam 80% din suprafețele declarate. „Teledetecția este cea mai sigură și obiectivă metodă de control. Ea poate stabili cu precizie dacă suprafața agricolă corespunde cu cea declarată și dacă  a fost cultivată corespunzător.”, sub-liniază dl. Marius Radu.

Digitizarea – soluția optimă

Dl. director executiv, Ion Nicuț, ne aduce precizări cu privire la modul în care se încearcă evitarea unor situații de neconformitate apărute în dosarele pentru subvenții. “ De câțiva ani, instituția noastră a apelat la o soluție care s-a dovedit optimă pentru evidența terenurilor agricole din județ. În Ilfov sunt 110 mii de hectare de suprafață agricolă. Cadastrul e la pământ. Astfel am hotărât să folosim o aplicație care este utilizată la nivel european, denumită IPA-online. Prin intermediul acesteia putem obține imagini aeriene ale terenurilor agricole și, cu ajutorul unui instrument asemănător unei rigle, de care dispune aplicația, putem localiza și măsura cu precizie suprafața care ne interesează. Aceasta ne simplifică enorm munca. Fiecare fermier are un cod și se poate verifica instantaneu suprafețele pe care le deține, precum și amplasamentul acestora. Înainte aveam încăperi întregi cu hărți, și era foarte greu să te descurci cu atâta hârțogăraie.”, ne spune dl. Nicuț. Prin urmare, din 2010, județul Ilfov are 90% din suprafața agricolă  digitizată fapt care-l plasează pe primul loc pe țară. Digitizarea a adus, prin urmare, nu numai ușurarea muncii, dar și o rigoare incontestabilă în alcătuirea dosarelor pentru subvenții, în rezolvarea unor cazuri de supradeclarare a suprafețelor precum și în eliminarea unor litigii sau situații conflictuale. “Instituția noastră își propune astfel să reducă la zero situațiile de neconformitate, apărute ca urmare a declarării necorespunzătoare a terenurilor agricole.”, ne-a mai declarat dl. Nicuț.