Mihnea Cristian Badea este profesor titular de Educație Plastică al Liceului Tehnologic ”Barbu A. Stirbey” și al Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Buftea și coordonator al Atelierului de creație din cadrul Centrului de Excelență al Judetului Ilfov.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 574, ediția print

”Visul meu, ca al oricărui profesor de artă, a fost să îmi pot desfășura activitatea de predare într-un spațiu adecvat – un atelier de pictură în cadrul școlii, așa cum un profesor de sport își desfășoară activitatea într-o sală de sport sau unul de chimie într-un laborator. Pentru că este o problemă foarte serioasă absența acestor ateliere, în fiecare școală din țară. Cred că, acum, județul Ilfov este primul din țară care are un astfel de atelier, într-o școală care nu este una vocațională! Este vorba de Liceul ”Barbu A. Știrbey”, care ne-a pus la dispoziție spațiul necesar, la debutul acestui an școlar. Era o cameră dezafectată, un fel de depozit, și s-a depus un efort maxim pentru a se crea acest spațiu, care este extrem de adecvat picturii – are lumină naturală bună, e spațios, e cald. Mi s-a acordat onoarea de a conduce acest atelier în cadrul Centrului de Excelență Ilfov, adică îi coordonez pe copiii care vor participa la cele mai importante concursuri naționale și internaționale. Copiii vin aici, învață tehnici de pictură, învață câteva tehnici de gravură. Am o presă veche de gravură, pe care am să o aduc aici. Oricum, oameni iubitori de artă și cultură în general, cu posibilități financiare, ne-au ajutat deja cu o parte din materialele și dotările ne­cesare. Este vorba de Rotary Club București Phoenix, Asociația M.A.M.E. și META S.R.L.”, ne-a declarat Mihnea Cristian Badea, adăugând și sprijinul acordat de conducerea liceului sau de cel oferit de de Primăria Buftea.

Gata de Olimpiadă!

Coordonatorul Filialei Centrului Județean de Excelență Ilfov ne-a dezvăluit că inițial s-a intenționat crearea unei grupe de 10 copii, însă au fost mulți doritori care nu au putut să fie refuzați. Așa că, acum, peste 25 de copii, de la clasa a IV-a până la a
XII-a, învață tehnici de pictură aici. ”Criteriul cel mai important de selecție a fost dorința lor de a lucra, pasiunea. Evident, talentul este important, dar pe de altă parte, sunt o grămadă de copii cu talent, care nu vor să muncească. Și, așa, talentul rămâne nefructificat. Desenul se învață, ca orice materie, iar dacă ei vor să muncească, pot învăța aici. Gratuit, beneficiază de lecții extrem de serioase. Anca Pandele, de exemplu, care este clasa a XI-a, este un foarte bun desenator și își dorește să facă din asta o carieră. La fel, Matei Stănică, cel mai mic cursant al nostru, mezinul, este talentat, are o energie extraordinară și lucrează non-stop. O să aveam curând o expoziție, iar acum participăm (și am trimis lucrările pentru jurizare) la Concursul Național de arte plastice ”Jocurile olimpice în imaginația copiilor”, concurs organizat de Academia Olimpică Română și sprijinit și promovat de Comitetul Internațional Olimpic, Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Ministerul Educației. Este un eveniment extrem de important. Lucrările sunt jurizate de o comisie națională, formată din profesori de la mai multe instituții de artă, iar premiile sunt pe măsură. Apoi, vrem să participăm, la începutul anului viitor, la cea de-a
50-a ediție a Expoziției Internaționale de Artă de la Lidice, Cehia. În fiecare an, expoziția de aici are o temă unică aleasă în cooperare cu UNESCO, iar anul acesta, tema este ”Muzeu”. Mai avem Concursul de Grafică Mică, organizat chiar de noi, un concurs bine primit în mediul artistic, cu participanți de la liceele de artă”, ne-a mai spus prof. Mihnea Cristian Badea.