Centura Capitalei, Autostrada Sibiu – Pitești și Autostrada Ploiești – Bacău reprezintă priorități esențiale în perioada imediat următoare pentru Comisia Europeană, a declarat comisarul european Corina Crețu, la finele săptămânii trecute, după o întâlnire cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

Articolul a apărut în nr. 343 al Jurnalului de Ilfov

”În cadrul întâlnirii pe care am avut-o cu domnul prim-ministru, unde a participat și ministrul Transporturilor, i-am spus că, din punctul nostru de vedere, al Comisiei Europene, Centura Capitalei alături de Autostrada Sibiu-Pitești și Autostrada Ploiești-Bacău reprezintă priorități esențiale în perioada următoare. Din acest punct de vedere, cred că am avut o discuție foarte importantă în legătură cu prioritizarea investițiilor și demararea implementării proiectelor”, a explicat Corina Crețu.

”Acestea sunt în mâinile unor ministere de resort și îmi pare bine să aud de această coordonare cu Ministerul Transporturilor legată de metrou și de Șoseaua de Centură a Capitalei, Ministerul Mediului și, nu în ultimul rând, Ministerul Dezvoltării Regionale”, a mai precizat comisarul european.

Întârzieri recuperate în actuala perioadă de programare

În context, Crețu a felicitat-o pe Gabriela Firea pentru deblocarea unor proiecte ale Capitalei, menționând că implementarea acestora a fost întârziată ”considerabil” din cauza ”capacități administrative scăzute sau a unei cooperări reduse între principalii actori pentru implementarea proiectelor”.

”Din păcate, cum spunea și doamna primar general, în perioada 2007-2013, implementarea a fost întârziată considerabil. Nu a existat pentru mult timp o conducere stabilă, legitimă, ne-am confruntat cu o capacitate administrativă scăzută și cu o cooperare limitată între principalii actori pentru implementarea proiectelor. De aceea am avut această solicitare din partea Primăriei Generale și am acceptat ca unele proiecte să fie fazate în perioada 2014-2020. Vestea bună este că aceste proiecte vor fi continuate, dar într-un fel, practic, ele vor fi continuate din acest buget, deși ar fi trebuit să fie finalizate în perioada 2007-2013. Mă refer la Stația de epurare a apelor Glina”, a spus Crețu.

Crețu a mai precizat că din cei 2 miliarde de euro, bani europeni alocați pentru perioada 2014-2020, o mare parte va fi folosită pe proiecte fazate.

”Este vorba de o sumă care parte foarte mare – 2 miliarde de euro – sunt antamate pe proiecte fazate. Pentru Stația de epurare Glina – 250 de milioane de euro – ar fi trebuit să fie cheltuite în perioada 2007-2013 și au fost transferate pe bugetul din 2014-2020, din cauza întârzierilor. Pentru magistrala de Metrou Râul Doamnei – Eroilor este vorba de 480 de milioane de euro, care de asemenea au fost transferate în acest buget. 65 de milioane de euro pentru Bazilescu – Străulești, 140 de milioane de euro Măgurele – ELI-NP”, a explicat Corina Crețu.