Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind completarea art. 9 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor.

Principala modificare constă în introducerea obligativității persoanelor solicitate de a se prezenta la comisiile de anchetă parlamentară.

Potrivit prevederilor adoptate, comisiile de anchetă pot cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în celelalte organe ale administrației publice și poate avea cunoștință despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activității comisiei. Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în fața comisiei de anchetă parlamentară.

Răspunsul se poate da și în scris

Persoana invitată poate răspunde și în scris comisiei de anchetă parlamentară, furnizând informațiile solicitate sau poate transmite prin poștă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deține și care sunt utile comisiei de anchetă. Refuzul persoanelor invitate la comisia de anchetă de a furniza informațiile solicitate sau de a pune la dispoziția acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deținute, utile activității comisiei, poate fi considerat ca obstrucționare sau împiedicare a aflării adevărului și poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmărire penală, mai arată textul adoptat.

PNL și USR au contestat la CCR această lege, însă Curtea a respins obiecțiunile de ne­constituționalitate, motivând că este firesc ca persoana citată să se prezinte și să răspundă solicitărilor comisiei parlamentare de anchetă.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.361